Ce vaccinuri faci la vârsta ta?

1 2 jpg jpeg

Chiar dac─â ai f─âcut toate vaccinurile obligatorii ├«n copil─ârie, trebuie s─â ┼čtii c─â unele trebuie repetate periodic, iar altele au ap─ârut mai t├órziu. Afl─â care sunt vaccinurile pe care mai trebuie s─â le faci.

Vaccinul ├«mpotriva hepatitei A ┼či B

Vaccinul ├«mpotriva hepatitei A se administreaz─â la 12 luni. Prima doz─â de rapel se face dup─â 6 luni, iar administr─ârile ulterioare au loc din 10 ├«n 10 ani. Boala se transmite pe cale digestiv─â (m├óini murdare, alimente nesp─âlate, ap─â infestat─â) ┼či se vindec─â destul de greu, a┼ča c─â este important s─â te vaccinezi.

Vaccinul contra hapatitei B se poate face ├«nc─â de la na┼čtere. Eficacitatea vaccinului se p─âstreaz─â pe o perioad─â ce variaz─â ├«ntre 3 ┼či 12 ani. ├Än Rom├ónia, vaccinul anti-HB se administreaz─â la 2 ore de la na┼čtere, la 2 luni ┼či la 6 luni, urmat de un rapel la v├órsta de 9 ani.

Vaccinul antigripal

Deoarece virusul gripei se modific─â permanent, vaccin─ârile antigripale trebuie repetate ├«n ficare sezon rece. Copii ┼či persoanele ├«n v├órst─â sau cei care vin ├«n contact cu mul┼úi oameni ar trebui s─â se imunizeze la ├«nceputul fiec─ârui sezon rece toamna. Vaccinul ├«mpotriva gripei se poate administra, ├«n doze reduse, ┼či copiilor (├«n v├órst─â de peste 6 luni) ┼či are efect la 10-12 zile dup─â administrare. Femeile ├«ns─ârcinate ├«l pot face ├«n trimestrul al treilea de sarcin─â pentru a asigura nou-n─âscu┼úilor protec┼úie.

Vaccinul ├«mpotriva noii gripe A/H1N1 va fi gata ├«n lunile septembrie sau octombrie. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii recomand─â vaccinarea pentru a reduce transmiterea bolii, dar ┼či mortalitatea. Gravidele, persoanele care sufer─â de boli cronice ┼či copiii vor avea prioritate.

Vaccinul anti HPV

În România, campania de

vaccianare a fetiţelor de 10 ani se va relua în această toamnă, numai cu

acordul părinţilor.

Vaccinul a stârnit

controverse deoarece unii speciali┼čti nu cred c─â se cunosc toate efectele

adverse iar eficacitatea lui este de aproximativ 7 ani.

Vaccinul DT

La adul┼úii corect imuniza┼úi anterior, vaccinul ├«mpotriva diferiei ┼či tetanosului se administreaz─â la intervale de 10 ani. Gravidele se vaccineaz─â ├«n luna a opta de sarcin─â pentru a asigura copilului

imunitate până la vârsta la care acesta poate fi vaccinat (2 luni). Nu este necesară revaccinarea la sarcinile ulterioare, ci doar la fiecare 10 ani.

Doar în cazuri speciale