Ce trebuie s─â ┼čtii despre hepatita A

1 2 jpg jpeg

Hepatita A este o afec┼úiune acut─â a ficatului, produs─â de infec┼úia cu virusul cu acela┼či nume. Este o infec┼úie frecvent─â. P├ón─â la 90% din popula┼úie a trecut printr-un episod de hepatit─â A (asimptomatic), uneori f─âr─â s─â ┼čtie c─â a avut infec┼úia ├«n organism.

Medicul Andrei Rogoz, specialist ├«n boli infec┼úioase, subliniaz─â c─â acest virus prezint─â un grad ├«nalt de contagiozitate ┼či rezisten┼ú─â. ÔÇ×Infectarea se realizeaz─â fie prin transmitere direct─â de la o persoan─â infectat─â, pe cale fecal-oral─â, fie indirect, prin ingerarea de alimente sau lichide contaminateÔÇť, explic─â dr. Rogoz. De asemenea, te po┼úi infecta dac─â m─ân├ónci pe┼čti din ape contaminate cu virusul hepatitic A

Debuteaz─â prin icter

Potrivit specialistului ├«n boli infec┼úioase, infec┼úia cu virusul hepatitic A este imediat urmat─â, ├«n mod obi┼čnuit, de apari┼úia icterului. Urina, mucoasele ┼či partea alb─â a ochilor cap─ât─â o colora┼úie ├«nchis─â ┼či uneori pacien┼úii observ─â decolorarea scaunului.

ÔÇ×Icterul este mai frecvent ├«nt├ólnit la adul┼úi sau la pacien┼úii care fac aceast─â boal─â la o v├órst─â ├«naintat─â, fiind deseori absent la copii. Cele mai multe simptome dispar ├«n aproximativ 8 s─âpt─âm├óni, de┼či 10-15% din cazuri pot avea probleme chiar pe o perioad─â de p├ón─â la 6 luni. E important de re┼úinut c─â nu exist─â hepatit─â cronic─â de tip AÔÇť, precizeaz─â dr. Andrei Rogoz.

Cu ce poate fi confundat─â

Medicul specialist citat spune c─â la aproape 4 s─âpt─âm├óni de la contactul cu virusul hepatitic A apar primele semne ┼či simptome ale bolii, care sunt asem─ân─âtoare unei gripe u┼čoare: stare de r─âu, oboseal─â, febr─â joas─â, dureri de mu┼čchi ┼či de cap, lipsa poftei de m├óncare, grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi. Pacien┼úii cu hepatit─â A simt durere sau disconfort abdominal de intensitate redus─â p├ón─â la moderat─â, ├«n special ├«n etajul superior al cavit─â┼úii abdominale.

La debutul bolii, aceste simptome pot fi ├«nso┼úite ori precedate de o scurt─â perioad─â ├«n care bolnavul descrie dureri musculare, durere u┼čoar─â de cap sau de g├ót ┼či stare febril─â. Sunt situa┼úii ├«n care pacien┼úii descriu modific─âri de gust. De exemplu, fum─âtorii nu mai percep gustul ┼úig─ârii. ├Än faza de icter a bolii, unii pacien┼úi prezint─â o m├ónc─ârime intens─â a pielii.

Cite┼čte ┼či: Cum putem s─â prevenim hepatita A

Reguli esenţiale pentru a te proteja

Pentru a reduce inciden┼úa infec┼úiilor cu virusul hepatitic, trebuie s─â cunoa┼čtem ┼či s─â aplic─âm m─âsurile de prevenire a transmiterii bolii. Astfel, e bine de ┼čtiut c─â sunt esen┼úiale sp─âlatul pe m├óini, precum ┼či sp─âlarea ┼či prepararea termic─â corespunz─âtoare a alimentelor.

Potrivit dr. Rogoz, cazurile diagnosticate cu hepatit─â A sunt izolate, iar persoanele care au intrat ├«n contact cu ace┼čti bolnavi sunt urm─ârite ┼či tratate din timp. Specialistul ├«n boli infec┼úioase mai subliniaz─â c─â pacien┼úii elimin─â ├«n scaun virusul hepatitic ├«ncep├ónd cu 2 s─âpt─âm├óni ├«nainte de apari┼úia icterului, iar faza contagioas─â a hepatitei A poate dura, ├«ndeosebi la copii, p├ón─â la 10 s─âpt─âm├óni.

Tratament ┼či regim dietetic

Nu exist─â un tratament specific pentru hepatita A. Boala va trece de la sine, ├«n decurs de c├óteva luni. Corpul va elimina singur virusul hepatitic A ┼či ficatul se va vindeca ├«ntr-un interval de 6 luni, f─âr─â s─â existe daune pe termen lung la nivelul organului. Persoanele cu hepatit─â A ar trebui s─â adopte o diet─â s─ân─âtoas─â, s─â se odihneasc─â mult ┼či s─â respecte regimul alimentar impus de medic. Este recomandat s─â evite consumul de alcool, care poate face r─âu ficatului, ┼či s─â nu consume alimente grase, alimente procesate care con┼úin ingrediente care ├«ngreuneaz─â func┼úionarea ficatului. Sunt de evitat ┼či uleiurile hidrogenate, care trebuie ├«nlocuite cu uleiuri s─ân─âtoase.

Te-ar mai putea interesa: Ce schimbări e bine să faci în dietă dacă suferi de hepatită

Complicaţii posibile

├Än unele cazuri, hepatita A poate evolua cu forme severe, ce necesit─â spitalizare. Spre deosebire de alte tipuri de hepatite virale, cea de tip A nu se cronicizeaz─â. ├Än cazuri rare, hepatita A poate provoca pierderea func┼úiei ficatului, care apare brusc, ├«n special la adul┼úii ├«n v├órst─â sau la persoanele cu boli cronice de ficat. Insuficien┼úa hepatic─â acut─â necesit─â spitalizare, iar persoana are nevoie de monitorizare ┼či de tratament. Unii pacien┼úi pot avea nevoie chiar de un transplant de ficat.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist boli infec┼úioase, Clinica Sanador, www.sanador.ro, Bucure┼čti

Vaccinarea se poate face fie cu vaccin antihepatitic A, fie cu vaccin combinat ├«mpotriva hepatitei A ┼či B. Este recomandat─â ├«n special persoanelor cu risc crescut de expunere ÔÇô cele care c─âl─âtoresc ├«n zone endemice, personalul medical, celor din industria alimentar─â sau salubritate, contac┼úi ai unei persoane deja diagnosticate cu hepatit─â acut─â A ÔÇô sau persoanelor cu alte afec┼úiuni cronice ale ficatului, la care boala ar presupune un risc crescut de evolu┼úie nefavorabil─â. Vaccinul poate fi f─âcut de oricine, ├«ncep├ónd cu v├órsta de 12 luni.

Sfat

Nu bea apă din surse îndoielnice. Dacă ai dubii, fierbe apa înainte de a o bea.