Ce trebuie s─â ┼čtii despre conjunctivit─â

1 2 jpg jpeg

├Än func┼úie de cauzele apari┼úei, conjunctivitele pot fi bacteriene sau virale, iar ├«n acest caz sunt extrem de contagioase. Atunci c├ónd sunt declan┼čate de un alergen sau de o substan┼ú─â chimic─â, conjunctivitele nu sunt contagioase.

Fardurile, o cauz─â frecvent─â

Conjunctivitele de natur─â bacterian─â sau viral─â se r─âsp├óndesc prin tuse, str─ânut sau folosirea ├«n comun a obiectelor, cum sunt prosopul sau fa┼úa de pern─â. Infec┼úiile virale se transmit prin virusurile herpes simplex, varicela zoster ┼či Epstein Barr.

Conjunctivita microbian─â se declan┼čeaz─â atunci c├ónd ochiul intr─â ├«n contact cu bacterii, cum sunt streptococii, stafilococii, gonococii sau chlamydii. O alt─â cauz─â a apari┼úiei conjunctivitei sunt substan┼úele alergene, mai exact praful, polenul sau fardurile.

Lentilele de contact, fumul de ┼úigar─â sau clorul din apa de la piscin─â pot irita, de asemenea, membrana ochiului, duc├ónd la inflamarea acesteia. Cei care poart─â lentile trebuie s─â ├«ntrerup─â purtarea lor ┼či s─â le foloseasc─â doar dup─â un consult de specialitate. Netratate corespunz─âtor, conjunctivele pot avea complica┼úii cum sunt blefaritele (inflamarea pleoapelor), ulcere marginale sau infiltra┼úii corneene.

Apare sensibilitatea la lumin─â

Simptomele conjunctivitei ├«ncep, de obicei, la un ochi, iar dup─â c├óteva zile se r─âsp├óndesc ┼či la cel─âlalt. Primul simptom const─â ├«n ├«nro┼čirea ochiului, iar ├«n cazul conjunctivitelor bacteriene ┼či alergice, se umfl─â pleoapele. ├Än acela┼či timp, ochiul l─âcrimeaz─â, apare senza┼úia de m├ónc─ârime, usturime ┼či de jen─â, ca ┼či cum ├«n ochi ar fi un corp str─âin.

C├ónd conjunctivita este declan┼čat─â de virusuri sau de substan┼úe alergene, apar scurgeri apoase clare din ochi, iar atunci c├ónd este cauzat─â de bacterii, scurgerile sunt galbene. Din acest motiv, diminea┼úa, la marginea ochiului se formeaz─â o crust─â. Sensibilitatea la lumin─â ┼či tulbur─ârile de vedere sunt alte simptome ale afec┼úiunii.

Cite┼čte ┼či: Exerci┼úii pentru ochi s─ân─âto┼či

Piscinele, un factor de risc

Folosirea ├«n comun a obiectelor de igien─â, cum sunt prosoapele, a produselor cosmetice, cum sunt fardurile, de ochi, rimelurile sau creioanele de contur pot duce la r─âsp├óndirea afec┼úiunii. ├Än cazul copiilor, ei sunt expu┼či la cre┼č─â, gr─âdini┼ú─â sau ┼čcoal─â. Piscinele neigienizate corespunz─âtor pot fi, de asemenea, un factor de risc ├«n r─âsp├óndirea afec┼úiunii.

Pentru a preveni conjunctivita se recomand─â sp─âlarea m├óinilor ┼či a fe┼úei cu ap─â ┼či s─âpun. Cei care sufer─â de conjunctivit─â trebuie s─â foloseasc─â comprese sterile ┼či ser fiziologic pentru a ├«ndep─ârta secre┼úiile ┼či este interzis─â folosirea la comun a prosoapelor sau a cosmeticelor. Tratamentul dureaz─â ├«ntre 5 ┼či 7 zile, ├«n func┼úie de recomandarea doctorului, chiar dac─â simptomele dispar ├«n primele zile de la administrare.

Bine de ┼čtiut

Conjunctivita poate ap─ârea ┼či la nou-n─âscu┼úi, atunci c├ónd canalul lacrimal nu este complet deschis.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Hayfa Masri, medic specialist oftalmologie, policlinica Sanador Victoriei, Bucure┼čti

La apari┼úia simptomelor adresa┼úi-v─â medicului oftalmolog. Nu folosi┼úi pic─âturi la sfatul celor din jur sau a farmacistului. Numai oftalmologul poate stabili tratamentul ├«n func┼úie de tipul conjunctivitei. Evita┼úi folosirea compreselor sau a pansamentelor oculare, ochiul nu trebuie acoperit. Este interzis sp─âlatul sau ┼čtersul ochilor cu ceai, cum este cel de mu┼če┼úel, aceste practici duc├ónd la agravarea simptomatologiei.