Ce trebuie s─â faci dac─â ai psoriazis

1 2 jpg jpeg

Este o boal─â genetic─â influen┼úat─â de factori de mediu, fiind ├«nt├ólnit─â la fum─âtori ┼či la cei care consum─â cantit─â┼úi mari de alcool. Poate ap─ârea, cel mai desea, spre 30 de ani. Crizele pot ├«ncepe cu o infec┼úie bacterian─â ├«n g├ót. Psoriazisul poate fi totodat─â o reac┼úie la unele medicamente.

Potrivit statisticilor, aproape 30% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au o rud─â de gradul I care sufer─â de aceea┼či afec┼úiune.

Este important să menţii pielea hidratată folosind ulei de baie, substitute pentru săpun sau loţiune. De asemenea, este bine să menţii umed aerul în cameră.

1 2 jpg jpeg

Cel mai frecvent ├«nt├ólnit─â form─â de psoriazis este cea cu pl─âci, aproximativ 80% din cazurile de psoriazis. Aceasta se manifest─â prin por┼úiuni de piele ├«ngro┼čat─â, solzoas─â, cu tent─â albicioas─â, argintie sau ro┼čiatic─â, ce se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, ├«n special pe coate, scalp, genunchi ┼či zona lombar─â.

Afl─â AICI leg─âtura dintre gluten ┼či psoriazis

Psoriazisul afecteaz─â ┼či unghiile, peste 50% dintre pacien┼úi prezent├ónd modific─âri la nivelul unghiilor de la m├óini sau picioare.

Simptomele pot s─â dispar─â de la sine, chiar ┼či f─âr─â tratament, dup─â care revin, ├«n func┼úie de factorii de risc la care te expui. Dac─â simptomele persist─â, cere sfatul medicului. Tratamentul conven┼úional include prescierea de lo┼úiuni, ┼čampoane ┼či creme pentru aplicarea pe piele. ├Än cazurile mai severe, tratamentul cu ultraviolet ├«i poate ajuta pe cei cu psoriazis.

Atenţie!

Nu po┼úi preveni psoriazisul, dar este adesea posibil s─â-l ┼úii sub control. Soarele este benefic, iar tehnicile de relaxare pot fi de folos, ├«ntruc├ót stresul este adesea un factor major. De asemenea, suplimentele de vitamina D, betacaroten ┼či zinc pot juca un rol important.