Ce tipuri de cancer recidiveaz─â cel mai des

1 2 jpg jpeg

Cancerul pulmonar

Cel mai frecvent tip de cancer din ┼úara noastr─â este cel pulmonar. Din nefericire, boala este adesea descoperit─â ├«n stadii avansate, c├ónd sunt prezente ┼či metastazele. ├Än compara┼úie cu alte tipuri de cancer, cel pulmonar are particularitatea de a se r─âsp├óndi cu u┼čurin┼ú─â ├«n corp (metastaze).

Acest lucru este pus pe seama faptului c─â pl─âm├ónii sunt ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu vasele sangvine ┼či cu cele limfatice. Agresivitatea bolii ┼či depistarea t├órzie cresc riscurile de recidiv─â.

Cancerul de sân

├Än jur de 10.000 de femei din ┼úara noastr─â sunt depistate anual cu cancer de s├ón. Printre factorii favorizan┼úi ai cancerului mamar se num─âr─â: expunerea la estrogeni (apari┼úia ciclului menstrual la o v├órst─â mai mic─â ┼či intrarea la menopauz─â mai t├órziu expun corpul la estrogeni pe o perioad─â mare), obezitatea, consumul de alcool ┼či tratamentele de substitu┼úie hormonal─â.

Printre semnele care pot anun┼úa prezen┼úa unui cancer la s├ón se num─âr─â: un nodul palpabil nedureros, cu suprafa┼ú─â neregulat─â, cre┼čterea asimetric─â a consisten┼úei s├ónului, retrac┼úia mamelonului sau a unei por┼úiuni de la acest nivel, deformarea unui s├ón, ro┼čea┼ú─â, ulcera┼úie. Foarte rar, cancerul mamar este ├«nso┼úit de durere. ├Än cancerul de s├ón, recidiva poate s─â apar─â, cel mai frecvent, ├«n primii 2 ani dup─â tratament.

Glioblastomul

Tumor─â cerebral─â malign─â care se dezvolt─â din celulele gliale, glioblastomul se num─âr─â printre tumorile cerebrale care au cea mai mare probabilitate de recidiv─â.

Este un tip de tumoare agresiv─â, cu o rat─â mare de cre┼čtere. Adesea, recidiveaz─â ├«n ┼úesutul cerebral ├«nconjur─âtor, dar ┼či la distan┼ú─â. Intervalul mediu p├ón─â la recidiv─â este de aproape un an.

Cancerul de pancreas

Aceast─â boal─â agresiv─âeste mai frecvent ├«nt├ólnit─âla persoanele cu v├órsta peste 50 de ani, mai ales la fum─âtori, care au un risc dublu. Consumul de alcool ┼či dieta bogat─â ├«n gr─âsimi, pr─âjeli ┼či ├«n afum─âturi sunt al┼úi factori implica┼úi ├«n apari┼úia tumorii pancreatice. De asemenea, sunt mai expu┼či cei care au ├«n familie cazuri de cancer de pancreas ┼či persoanele diagnosticate cu pancreatit─â cronic─â┼či cu diabet zaharat de tip 1sau2.

Coloraţia galbenă a pielii (icterul) este un simptom posibil de cancer de pancreas, mai ales în cazul în care tumoarea se localizează la nivelul capului pancreasului, când se produce comprimarea căii biliare principale.

Mai poate da simptome precum: urin─â ├«nchis─â la culoare, durere ├«n partea superioar─â a abdomenului, care se propag─â spre spate ┼či care nu cedeaz─â la administrarea de medicamente antalgice, scaune decolorate, senza┼úia de grea┼ú─â ┼či de vom─â, lipsa poftei de m├óncare, stare general─â de sl─âbiciune ┼či sc─âderea ├«n greutate.Interven┼úia chirurgical─â, radioterapia ┼či chimioterapia sunt cele trei op┼úiuni de tratament ├«n cancerul de pancreas. Din p─âcate, boala este depistat─â t├órziu, c├ónd deja exist─â metastaze. Cancerul de pancreas recidiveaz─â adesea local sau metastatic.

Melanomul

Cea mai grav─â form─â de cancer de piele, melanomul se dezvolt─â ├«n celulele pielii (melanocite). Se manifest─â prin apari┼úia unei pete pigmentare, care seam─ân─â cu o aluni┼ú─â, sau prin modificarea culorii ┼či formei unei aluni┼úe existente.

Melanomul este un cancer agresiv, iar rata de recidiv─â este destul de mare, potrivit medicilor. Cu toate acestea, dac─â se intervine ├«n stadiu incipient, sunt ┼čanse mari de vindecare.

Limfomul non-Hodgkin

Această boală se manifestă prin înmulţirea necontrolată a celulelor albe, care se acumulează în structurile sistemului limfatic, formând tumori cunoscute ca limfoame. Pot avea o evoluţie lentă sau rapidă.

Riscul de recidiv─â al limfomului non-Hodgkin depinde de extinderea bolii, de m─ârimea tumorii ┼či se afectarea gaglionar─â. ├Än cazul limfomului B difuz cu celule B mari, riscul de recidiv─â este favorizat de evolu┼úia rapid─â a bolii, de agresivitatea intrinsec─â a cancerului.