Ce tipuri de cancer recidivează cel mai des

1 2 jpg jpeg

Cancerul pulmonar

Cel mai frecvent tip de cancer din ţara noastră este cel pulmonar. Din nefericire, boala este adesea descoperită în stadii avansate, când sunt prezente şi metastazele. În comparaţie cu alte tipuri de cancer, cel pulmonar are particularitatea de a se răspândi cu uşurinţă în corp (metastaze).

Acest lucru este pus pe seama faptului că plămânii sunt în strânsă legătură cu vasele sangvine şi cu cele limfatice. Agresivitatea bolii şi depistarea târzie cresc riscurile de recidivă.

Cancerul de sân

În jur de 10.000 de femei din ţara noastră sunt depistate anual cu cancer de sân. Printre factorii favorizanţi ai cancerului mamar se numără: expunerea la estrogeni (apariţia ciclului menstrual la o vârstă mai mică şi intrarea la menopauză mai târziu expun corpul la estrogeni pe o perioadă mare), obezitatea, consumul de alcool şi tratamentele de substituţie hormonală.

Printre semnele care pot anunţa prezenţa unui cancer la sân se numără: un nodul palpabil nedureros, cu suprafaţă neregulată, creşterea asimetrică a consistenţei sânului, retracţia mamelonului sau a unei porţiuni de la acest nivel, deformarea unui sân, roşeaţă, ulceraţie. Foarte rar, cancerul mamar este însoţit de durere. În cancerul de sân, recidiva poate să apară, cel mai frecvent, în primii 2 ani după tratament.

Glioblastomul

Tumoră cerebrală malignă care se dezvoltă din celulele gliale, glioblastomul se numără printre tumorile cerebrale care au cea mai mare probabilitate de recidivă.

Este un tip de tumoare agresivă, cu o rată mare de creştere. Adesea, recidivează în ţesutul cerebral înconjurător, dar şi la distanţă. Intervalul mediu până la recidivă este de aproape un an.

Cancerul de pancreas

Această boală agresivăeste mai frecvent întâlnităla persoanele cu vârsta peste 50 de ani, mai ales la fumători, care au un risc dublu. Consumul de alcool şi dieta bogată în grăsimi, prăjeli şi în afumături sunt alţi factori implicaţi în apariţia tumorii pancreatice. De asemenea, sunt mai expuşi cei care au în familie cazuri de cancer de pancreas şi persoanele diagnosticate cu pancreatită cronicăşi cu diabet zaharat de tip 1sau2.

Coloraţia galbenă a pielii (icterul) este un simptom posibil de cancer de pancreas, mai ales în cazul în care tumoarea se localizează la nivelul capului pancreasului, când se produce comprimarea căii biliare principale.

Mai poate da simptome precum: urină închisă la culoare, durere în partea superioară a abdomenului, care se propagă spre spate şi care nu cedează la administrarea de medicamente antalgice, scaune decolorate, senzaţia de greaţă şi de vomă, lipsa poftei de mâncare, stare generală de slăbiciune şi scăderea în greutate.Intervenţia chirurgicală, radioterapia şi chimioterapia sunt cele trei opţiuni de tratament în cancerul de pancreas. Din păcate, boala este depistată târziu, când deja există metastaze. Cancerul de pancreas recidivează adesea local sau metastatic.

Melanomul

Cea mai gravă formă de cancer de piele, melanomul se dezvoltă în celulele pielii (melanocite). Se manifestă prin apariţia unei pete pigmentare, care seamănă cu o aluniţă, sau prin modificarea culorii şi formei unei aluniţe existente.

Melanomul este un cancer agresiv, iar rata de recidivă este destul de mare, potrivit medicilor. Cu toate acestea, dacă se intervine în stadiu incipient, sunt şanse mari de vindecare.

Limfomul non-Hodgkin

Această boală se manifestă prin înmulţirea necontrolată a celulelor albe, care se acumulează în structurile sistemului limfatic, formând tumori cunoscute ca limfoame. Pot avea o evoluţie lentă sau rapidă.

Riscul de recidivă al limfomului non-Hodgkin depinde de extinderea bolii, de mărimea tumorii şi se afectarea gaglionară. În cazul limfomului B difuz cu celule B mari, riscul de recidivă este favorizat de evoluţia rapidă a bolii, de agresivitatea intrinsecă a cancerului.