Ce spune culoarea urinei despre s─ân─âtatea ta

1 2 jpg jpeg

De exemplu, urina mai ├«nchis─â la culoare poate fi semn c─â nu bei destul─â ap─â. ÔÇ×Organismul t─âu are nevoie de o anumit─â cantitate de lichide zilnic, iar dac─â organismul este privat de acestea, urina va deveni mai concentrat─â. Iar c├ónd se ├«nt├ómpl─â acest lucru, devine mai ├«nchis─â la culoareÔÇť, spune Tomas Griebling, specialist ├«n urologie la Universitatea din Kansas, SUA, citat de webmd.com.

În schimb, urina incoloră poate semnifica faptul că bei prea multe lichide.

Culoarea brun─â, semn de porfirie

Culoarea brun─â a urinei poate fi cauzat─â ┼či de administrarea unor medicamente sau de unele alimente, precum rubarba, sfecla ro┼čie, dar ┼či de la sucul de aloe vera.

Această culoare poate însemna că persoana respectivă suferă de porfirie, boală cauzată de o tulburare a sintezei hemului, caracterizată prin acumularea în ţesuturi a unor substanţe intermediare ale acestei sinteze, porfirinele.

Culoarea maronie mai poate ├«nsemna ┼či afec┼úiuni ale ficatului. Urina de culoare verzuie poate indica prezen┼úa unei bacterii ├«n organism, dar apare cel mai adesea ├«n urma administr─ârii anumitor medicamente.

Urina tulbure, semn de infecţie urinară

├Än caz de infec┼úii urinare sau de pietre la rinichi poate s─â apar─â urina tulbure, dar ┼či cu un miros ├«n┼úep─âtor, de amoniac. ├Än caz c─â urina are un iz dulce, poate indica prezen┼úa diabetului. Aceste afec┼úiuni se pot depista doar ├«n urma unui consult medical ┼či a unor investiga┼úii recomandate de medic (de regul─â analize de s├ónge).

Prezen┼úa s├óngelui ├«n urin─â reprezint─â un semnal de alarm─â ┼či trebuie s─â te prezin┼úi de urgen┼ú─â la medic, c─âci poate fi vorba despre prezen┼úa unei tumori, c├ót ┼či de o afec┼úiune a rinichilor.