Ce spune culoarea urinei despre sănătatea ta

1 2 jpg jpeg

De exemplu, urina mai închisă la culoare poate fi semn că nu bei destulă apă. „Organismul tău are nevoie de o anumită cantitate de lichide zilnic, iar dacă organismul este privat de acestea, urina va deveni mai concentrată. Iar când se întâmplă acest lucru, devine mai închisă la culoare“, spune Tomas Griebling, specialist în urologie la Universitatea din Kansas, SUA, citat de webmd.com.

În schimb, urina incoloră poate semnifica faptul că bei prea multe lichide.

Culoarea brună, semn de porfirie

Culoarea brună a urinei poate fi cauzată şi de administrarea unor medicamente sau de unele alimente, precum rubarba, sfecla roşie, dar şi de la sucul de aloe vera.

Această culoare poate însemna că persoana respectivă suferă de porfirie, boală cauzată de o tulburare a sintezei hemului, caracterizată prin acumularea în ţesuturi a unor substanţe intermediare ale acestei sinteze, porfirinele.

Culoarea maronie mai poate însemna şi afecţiuni ale ficatului. Urina de culoare verzuie poate indica prezenţa unei bacterii în organism, dar apare cel mai adesea în urma administrării anumitor medicamente.

Urina tulbure, semn de infecţie urinară

În caz de infecţii urinare sau de pietre la rinichi poate să apară urina tulbure, dar şi cu un miros înţepător, de amoniac. În caz că urina are un iz dulce, poate indica prezenţa diabetului. Aceste afecţiuni se pot depista doar în urma unui consult medical şi a unor investigaţii recomandate de medic (de regulă analize de sânge).

Prezenţa sângelui în urină reprezintă un semnal de alarmă şi trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic, căci poate fi vorba despre prezenţa unei tumori, cât şi de o afecţiune a rinichilor.