Ce poate indica o banală durere de burtă

1 2 jpg jpeg

Colica renală

În spatele unei dureri de abdomen, la care se adaugă şi o durere de spate, greaţă şi vărsături, ştiai că se poate ascunde şi o colică renală? Şi colica biliară, caracterizată printr-o durere în partea dreaptă a abdomenului, care poate să iradieze în umărul drept. Apare brusc şi este însoţită de ameţeală, transpiraţie şi de vărsături. Durerea debutează, în multe cazuri, în timpul nopţii, după o masă în care ai abuzat de prăjeli ori de mâncăruri grase.

Apendicita

O durere în partea dreaptă a abdomenului, care creşte treptat în intensitate şi care este însoţită de greaţă, vărsături şi diaree poate fi semnul unei apendicite. La unii bolnavi durerea se simte până pe piciorul drept. Afecţiunea apare mai ales la cei cu vârsta între 10 şi 20 de ani.

În schimb, crampele puternice şi abdomenul umflat sunt primul semn al unei ocluzii intestinale. Mai pot apărea balonare, ameţeli şi vărsături. Este foarte important ca bolnavul să se prezinte de urgenţă la medic, pentru că este nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Pancreatita acută Dacă ai făcut o criză de pancreatită acută, durerea apare brusc, iar cel afectat simte dureri puternice în partea de sus a abdomenului, care pot să iradieze şi către spate. Afecţiunea se manifestă şi prin vărsături, greaţă, febră, puls ridicat şi balonare. Cel care stabileşte diganosticul este medicul gastroenterolog, în urma mai multor investigaţii: ecografie abdominală, analize de sânge. Netratată la timp şi corect, boala se poate croniciza.

Afecţiuni ginecologice

O durere de burtă poate să fie semnul endometriozei, a unui chist ovarian sau a unei sarcini extrauterine. De cele mai multe ori, durerile de abdomen care ascund o problemă ginecologică sunt rar însoţite de vărsătui sau de ameţeli. Febra este cea care ia locul acestora. Şi infecţiile urinare pot da dureri difuze în abdomen.