Ce nu ştiai despre menstruaţie

1 2 jpg jpeg

Menstruaţia este felul prin care corpul tău îţi spune că sistemul reproductiv funcţionează aşa cum trebuie. Dar, dacă există diverse semnale care pot ridica probleme, cicluri dureroase, dereglate, cu cheaguri mari sau în caz contrar, nu ai menstruaţie, trebuie neapărat să mergi la medic.

În medie, menstruaţia durează între 4 şi 8 zile. Unele femei mai pot sângera uşor şi după cele opt zile. Astfel, în timp ce unele cicluri sunt scurte, unele pot fi lungi. Unele sunt mai dureroase, altele lipsite de disconfort.

Schimbările menstruale şi vârsta

Menstruaţia tinde să fie destul de neregulată în primii ani de adolescenţă, dar odată cu înaintarea în vârstă aceasta se reglează. De asemenea, te vei familiariza cu rutina lunară, durata, cantitatea şi frecvenţa.

Ciclul menstrual durează în medie 28 de zile, dar diferă de la femeie la femeie. Şi în loc să te preocupe cât de frecventă sau lungă este menstruaţia ta, ar trebui să te concentrezi asupra oricărei schimbări care intervine.

Menstruaţia a devenit mai rară sau chiar s-a oprit? Foarte importantă este şi vârsta. Dacă ai 20-30 de ani, lipsa unei menstruaţii poate însemna o sarcină. Indiferent de cât de mult te protejezi, află dacă eşti gravidă.

În cazul femeilor la 40-50 de ani poate fi vorba de o perioadă de premenopauză. Când ovarele tale nu mai produc destul estrogen, menstruaţiile încep să devină din ce în ce mai rare. În tot acest tinterval de timp, perioadele de ciclu pot fi scurte sau uşoare. Doar atunci când ciclul menstrual nu apare pentru perioade mai lungi de timp înseamnă că eşti la menopauză. Vârsta medie la care intervine acest proces natural este de 51 de ani.

Factorii care influenţează ciclul

O altă cauză care provoacă lipsa menstruaţiei este exerciţiul fizic în exces. Este cunoscut faptul cu unele sportive care fac antrenamente dure încetează să mai aibă mesntruaţie.

Numită amenoree indusă de exerciţiu fizic, procesul se poate întâlni la balerine sau maratoniste şi se întâmplă când exerciţiile intense afectează producţia şi reglarea hormonilor reporductivi împlicaţi în ciclul menstrual.

Experţii spun că şi femeile care suferă de tulburări alimentare cum sunt anorexia sau bulimia au menstruaţii neregulate. Când organismul tău nu se hrăneşte suficient şi primeşte insuficiente calorii, cantitatea de hormoni de care are nevoie pentru ovulaţie devine mai mică.

Alte cauze ale lipsei menstruaţiei pot fi probleme tiroidiene, tulburările glandei pituitare, alăptarea, obezitatea, medicamentele contraceptive, stresul, sindromul ovarelor polichistice, dezechilibru hormonal sau afecţiunile uterine.

Citeşte şi:

Ce ascund durerile menstruale

Menstruaţia timpurie creşte riscul de depresie

Leacuri de calmat dureile premenstruale

Fierul este foarte important

În cazul sângerărilor excesive, organismul tău pierde fier, mineral de care are nevoie pentru producerea hemoglobinei (molecula care ajută transportul celulelor roşii din sânge prin corp). Insuficienţa fierului va cauza anemia.

Printre semnele anemiei se numără: respiraţia sacadată, paliditatea şi oboseală. Ea poate fi tratată prin luarea unor suplimente de fier.

Şi menstruaţia abundentă poate fi considerat un semnal de alarmă: tumori benigne la nivelul uterului, o sarcină ectopică sau schimbarea pilulelor contraceptive. Dacă ai sângerări între menstruaţii, trebuie să mergi la doctor imediat. Cauzele ar putea fi dintre cele mai simple până la cele mai grave, de la o iritaţie pe canalul vaginal până la cancer.

Probleme care te trimit la doctor

În timp ce unele femei nu au nici un disconfort în timpul menstruaţiei, pentru altele poate fi cea mai neplăcută perioadă a luni. Crampele sunt cea mai întâlnită problemă pentru că uterul se contractă.

În timp ce disconfortul trece de obicei într-o zi sau două, durerea la unele femei este atât de puternică încât se văd nevoite să-şi întrerupă activităţile zilnice. Ciclurile menstruale dureroase sunt cunoscute sub denumirea de dismenoree şi pot fi însoţite de diaree, migrene, stări de vomă, ameţeli sau dureri de spate.

În concluzie, mergi la doctor dacă menstruaţiile:

- au devenit neregulate şi sângerezi abundent mai mult de şapte zile;

- intervin la o diferenţă mai mică de 21 de zile de la ultima;

- au devenit brusc foarte dureroase şi sângerezi între ele.