Ce nu ┼čtiai despre infec┼úia cu Helicobacter pylori

1 2 jpg jpeg

Cum se transmite infecţia

Bacteria Helicobacter pylori se poate transmite prin m├óini murdare ori prin consumul de fructe ┼či legume crude, care nu au fost bine sp─âlate.

Riscul de infec┼úie este mai mare dac─â tr─âie┼čti ├«n comunit─â┼úi aglomerate. ┼×i ├«n ┼ú─ârile aflate ├«n curs de dezvoltare inciden┼úa este mai mare.

Atenţie!

Factori precum alimenta┼úia bogat─â ├«n gr─âsimi, fumatul ┼či alcoolul, asocia┼úi cu o infec┼úie cu Helicobacter pylori cresc riscul apari┼úiei de cancer de stomac.

Semne ale infecţiei Simptomele diferă de la un pacient la altul, însă cele mai întâlnite sunt:

- arsurile gastrice,

- balonarea,

- durerile abdominale,

- greaţa,

- v─ârs─âturile,

- scăderea în greutate,

- depozitele albicioase pe limb─â.

Medicul poate să recomande mai multe tipuri de analize, pentru a determina prezenţa bacteriei în corp. Astfel, se poate face:

- dozarea anticorpilor anti Helicobacter în sânge,

- antigen Helicobacter pylori din materii fecale,

- un test respirator cu uree, o metod─â neinvaziv─â.

O alt─â metod─â de diagnostic este endocopia digestiv─â cu biopsie.

Tratamentul dureaz─â ├«ntre 7 ┼či 14 zile, iar la o lun─â de la terminarea acestuia se fac din nou analize, pentru a vedea dac─â virusul a revenit. Cei care au ulcer sau gastrit─â trebuie s─â evite alimentele condimentate, c├ót ┼či b─âuturile acidulate, pentru c─â agraveaz─â manifest─ârile.