Ce meserii ne pun în pericol auzul

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii ORL spun c─â urechile noastre nu s-au adaptat la zgomotele produse de activit─â┼úile industriale. C├ónd ne expunem unui sunet puternic ori unuia moderat ca intensitate, dar zilnic ┼či pe o perioad─â ├«ndelungat─â, cilii care exist─â ├«n cohlee (o structur─â din urechea intern─â care are forma unui melc) pot avea de suferit. Lezarea cililor ├«mpiedic─â transmiterea sunetelor c─âtre creier, pentru c─â ei fac posibil acest circuit.

Care este limita maxim─â admis─â

Pentru ca zgomotele s─â nu afecteze auzul, intensitatea lor maxim─â trebuie s─â fie de 80 de decibeli pe o perioad─â de 8 ore, de 86 de decibeli pe o perioad─â de 2 ore ┼či de 89 de decibeli pe o perioad─â de o or─â. Atunci c├ónd vorbim pe un ton normal, sunetele m─âsoar─â 60 de decibeli. Aspiratorul emite sunete cu o intensitate de 70 de decibeli, iar fer─âstr─âul electric ┼či ma┼čina de g─âurit cu percu┼úie dep─â┼če┼čte cu mult pragul admis, ajung├ónd la peste 100 de decibeli.

Zgomotul armelor poate perfora timpanul

├Än fabrici, ├«n termocentrale ┼či ├«n mine, utilajele grele ┼či aparatele dep─â┼česc cu mult pragul de zgomot pe care ├«l pot suporta urechile noastre. ├Än cazul minerilor, problemele de auz sunt principala boal─â ocupa┼úional─â, aproape jum─âtate dintre cei care nu-┼či protejeaz─â urechile acuz├ónd o diminuare a auzului p├ón─â la v├órsta de 50 de ani. Risc de pierdere a auzului au ┼či cei care lucreaz─â ├«n construc┼úii ┼či mai ales la repara┼úii stradale, pentru c─â picham─ârul produce un zgomot de 130 de decibeli. Angaja┼úii din armat─â ar trebui s─â ┼čtie c─â zgomotul produs de arme le poate afecta ireversibil urechea, c─âci el are o intensitate de 140 de decibeli. ├Ämpu┼čc─âturile, artificiile ┼či orice alte zgomote bru┼čte ┼či puternice pot s─â perforeze timpanul. Din fericire, perfora┼úia fie dispare de la sine, fie se ├«nchide chirurgical. Inclusiv DJ-ii sunt ├«n pericol de probleme de auz, pentru c─â volumul muzicii ├«ntr-un club ajunge la 120 de decibeli.

Poart─â ├«ntotdeauna c─â┼čti care izoleaz─â fonic

Dac─â lucrezi ├«ntr-un mediu zgomotos, indiferent c─â este fabric─â, uzin─â sau ┼čantier de construc┼úii, este foarte important s─â-┼úi protejezi urechile pe toat─â durata programului de lucru. Cele mai bune ├«n acest sens sunt c─â┼čtile speciale, care izoleaz─â fonic ┼či pe care ar trebui, ├«n mod normal, s─â le prime┼čti de la angajator. ┼×i dopurile pentru urechi sunt utile, dar nu au aceea┼či eficien┼ú─â precum c─â┼čtile.

Te-ar mai putea interesa:

De ce nu mai aud bine

Mobilul provoacă ţiuit în urechi

Cum te poţi păzi de boli la locul de muncă