Ce este ┼či cum se trateaz─â spondiloza cervical─â

1 2 jpg jpeg

Spondiloza cervicală este o boală degenerativă, fiind vorba de uzarea articulaţiilor coloanei cervicale. Este o afecţiune întâlnită în special la persoanele care petrec mult timp pe scaun, la birou.

Afec┼úiunea apare mai ales dup─â v├órsta de 40 de ani ┼či evolueaz─â ├«n timp. Afecteaz─â ambele sexe, dar la b─ârba┼úi apare la o v├órst─â mai t├ón─âr─â, spre deosebire de femei. Persoanele care au rude diagnosticate cu spondiloz─â cervical─â, cele obeze sau care au suferit o leziune la coloan─â sunt mai predispuse la aceast─â afec┼úiune.

Durerea, simptomul principal

Printre simptomele spondilozei cervicale, se num─âr─â:

ÔÇó durere la nivelul coloanei vertebrale cervicale perceput─â local sau care iradiaz─â ├«n um─âr, omoplat, bra┼ú

ÔÇó durere de cap cronic─â

ÔÇó ├«n┼úep─âturi,furnic─âturi, amor┼úeli ┼či sc─âderea for┼úei musculare la nivelul bra┼úului

ÔÇó dificult─â┼úi de coordonare a mi┼čc─ârilor

ÔÇó vertij

ÔÇó g├ót ├«n┼úepenit

Pentru diagnosticarea bolii este nevoie de o anamnez─â a pacientului, c├ót ┼či de examen clinic obiectiv (semnul Spurling, Hoffman, Lhemitte), potrivit medicului specialist ortopedie ┼či traumatologie Laura Barto┼č. Mai poate fi nevoie de radiografie cervical─â, rezonan┼úa magnetic─â, electromiografie ┼či mielografie cu scanare computer tomografic─â complet─â.

Kinetoterapia, metod─â eficient─â de tratament

Tratametul recomandat ├«n caz de spondiloz─â se bazeaz─â peantiinflamatoare nesteroidiene, terapie fizic─â (kinetoterapie) ┼či pe modificarea stilului de via┼ú─â. Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc inflama┼úia ┼či amelioreaz─â durerea.

Poate fi recomandat─â imobilizarea g├ótului cu ajutorul unui guler. ÔÇ×Pe m─âsur─â ce simptomatologia dureroas─â se amelioreaz─â gulerul trebuie purtat doar ├«n timpul activit─â┼úilor solicitante, apoi ├«nl─âturat, pentru c─â reduce tonusul muscularÔÇť, explic─â dr. Laura Barto┼č. Pentru a men┼úine musculatura puternic─â, este de ajutor un program zilnic de exerci┼úii fizice.

Laserul, de ajutor în tratament

┼×edin┼úele de fizioterapie realizate cu ajutorul ultrasunetelor, c├ót ┼či terapia cu laser sunt ┼či ele de ajutor ├«n tratarea afec┼úiunii. Este nevoie de 5-10 ┼čedin┼úe realizate cu ajutorul undelor electromagentice, astfel ├«nc├ót simptomele s─â fie reduse sim┼úitor.

├Än cazul ├«n care manifest─ârile bolii nu se amelioreaz─â ├«n urma tratamentului medicamentos ┼či a terapiei fizice, poate fi indicat─â ┼či interven┼úia chirurgical─â.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Laura Barto┼č, medic specialist ortopedie ┼či traumatologie, Spitalul European Polisano, Sibiu

Kinetoterapia (gimnastic─â medical─â) reprezint─â o metod─â veche ┼či eficient─â de tratament a spondilozei. Acest procedeu este de ajutor pentru a reduce compresia ┼či irita┼úia discurilor intervertebrale. De asemenea, se bazeaz─â pe exerci┼úii specifice care ajut─â la relaxarea ┼či la cre┼čterea for┼úei musculare paravertebrale, a spatelui ┼či a membrelor superioare. Exerci┼úiile sunt efectuate cu ajutorul profesorului de gimnastic─â medical─â.

INFO

Dac─â suferi de spondiloz─â, evit─â mi┼čc─ârile bru┼čte ale g├ótului ┼či nu c─âra greut─â┼úi mari.