Ce este candida, cum apare ┼či cum se trateaz─â? ├Äntreb─âri ┼či r─âspunsuri

2 jpg jpeg

Candida este o ciuperc─â microscopic─â ce produce diverse infec┼úii ce se pot localiza ├«n cavitatea bucal─â, la nivel gastro-intestinal, ├«n traiectul genito-urinar ┼či ├«n vagin. Dezechilibrul florei vaginale sau intestinale poate favoriza apari┼úia infec┼úiilor micotice. Cele mai cunoscute sunt infec┼úiile micotice la nivelul vaginului. C├ó┼úiva dintre factorii care duc la instalarea acestor micoze sunt: antibioticele, sistemul imunitar sc─âzut, obezitatea, folosirea excesiv─â a produselor de igien─â intim─â.

Ce este candida ┼či cum apare ea?

Ciuperca ajunge ├«n organism prin alimente sau din cauza igienei precare. Ajuns─â ├«n organism, celula fungic─â este re┼úinut─â de flora intestinal─â sau vaginal─â, dar aceasta poate prinde r─âd─âcini atunci c├ónd sistemul imunitar scade ┼či anticorpii devin din ce ├«n ce mai redu┼či. Pe m─âsur─â ce anticorpii se ├«mpu┼úineaz─â, Candida ├«┼či m─âre┼čte coloniile ┼či se extinde ├«n t─âcere, elimin├ónd multe toxine ┼či consum├ónd substan┼úele necesare pentru a se extinde c├ót mai mult. Atunci ├«ncep s─â apar─â ┼či simptomele nepl─âcute: scurgeri ur├ót mirositoare, m├ónc─ârimi vaginale, incomoditate ┼či usturime la urinare, chiar dureri ├«n timpul actului sexual.

De cele mai multe ori cazurile de Candida dispar la fel de repede precum au apărut. La femei cel mai adesea apare înaintea menstruaţiei deoarece scade PH-ul vaginal care determină scăderea fungilor. În momentul în care reapare de mai multe ori este indicat un consult de specialitate pentru a trata cauza apariţiei ei. Poate apărea mai des în timpul sarcinii, din cauza nivelului crescut de estrogen specific acestei perioade.

Candida NU este o boal─â grav─â, dar cere tratament serios

Candida trebuie tratat─â cu seriozitate, chiar dac─â nu este o boal─â grav─â, ea poate duce la complica┼úii. ├Änc─â de la primele simptome este bine s─â nu mai folosim ├«n exces lichidul pentru igiena intim─â, deoarece acesta poate distruge anticorpii care trebuie s─â lupte cu infec┼úia. Indicat este s─â facem sp─âl─âturi cu bicarbonat de sodiu, foarte bun ├«n distrugerea ciupercilor ┼či micozelor. Totu┼či nu mai mult de 5 zile consecutiv, pentru c─â schimb─â PH-ul ┼či pot ap─ârea alte probleme. De asemenea putem face b─âi cu ceai de mu┼če┼úel, este un puternic anti infec┼úios ┼či vom sc─âpa de m├ónc─ârimi ├«nc─â din prima zi.

Este recomandat ca p├ón─â la dispari┼úia infec┼úiei s─â folosi┼úi lenjerie intim─â ┼či de pat din bumbac, sp─âlat─â la 90 de grade ┼či c─âlcat─â pentru a distruge microbii.