Ce este candida, cum apare şi cum se tratează? Întrebări şi răspunsuri

2 jpg jpeg

Candida este o ciupercă microscopică ce produce diverse infecţii ce se pot localiza în cavitatea bucală, la nivel gastro-intestinal, în traiectul genito-urinar şi în vagin. Dezechilibrul florei vaginale sau intestinale poate favoriza apariţia infecţiilor micotice. Cele mai cunoscute sunt infecţiile micotice la nivelul vaginului. Câţiva dintre factorii care duc la instalarea acestor micoze sunt: antibioticele, sistemul imunitar scăzut, obezitatea, folosirea excesivă a produselor de igienă intimă.

Ce este candida şi cum apare ea?

Ciuperca ajunge în organism prin alimente sau din cauza igienei precare. Ajunsă în organism, celula fungică este reţinută de flora intestinală sau vaginală, dar aceasta poate prinde rădăcini atunci când sistemul imunitar scade şi anticorpii devin din ce în ce mai reduşi. Pe măsură ce anticorpii se împuţinează, Candida îşi măreşte coloniile şi se extinde în tăcere, eliminând multe toxine şi consumând substanţele necesare pentru a se extinde cât mai mult. Atunci încep să apară şi simptomele neplăcute: scurgeri urât mirositoare, mâncărimi vaginale, incomoditate şi usturime la urinare, chiar dureri în timpul actului sexual.

De cele mai multe ori cazurile de Candida dispar la fel de repede precum au apărut. La femei cel mai adesea apare înaintea menstruaţiei deoarece scade PH-ul vaginal care determină scăderea fungilor. În momentul în care reapare de mai multe ori este indicat un consult de specialitate pentru a trata cauza apariţiei ei. Poate apărea mai des în timpul sarcinii, din cauza nivelului crescut de estrogen specific acestei perioade.

Candida NU este o boală gravă, dar cere tratament serios

Candida trebuie tratată cu seriozitate, chiar dacă nu este o boală gravă, ea poate duce la complicaţii. Încă de la primele simptome este bine să nu mai folosim în exces lichidul pentru igiena intimă, deoarece acesta poate distruge anticorpii care trebuie să lupte cu infecţia. Indicat este să facem spălături cu bicarbonat de sodiu, foarte bun în distrugerea ciupercilor şi micozelor. Totuşi nu mai mult de 5 zile consecutiv, pentru că schimbă PH-ul şi pot apărea alte probleme. De asemenea putem face băi cu ceai de muşeţel, este un puternic anti infecţios şi vom scăpa de mâncărimi încă din prima zi.

Este recomandat ca până la dispariţia infecţiei să folosiţi lenjerie intimă şi de pat din bumbac, spălată la 90 de grade şi călcată pentru a distruge microbii.