Ce este boala ficatului gras şi cum se manifestă

1 2 jpg jpeg

Boala ficatului gras aparent este strâns legată de obezitate, colesterol ridicat şi hipertensiune arterială, însă cu toate acestea, gravitatea bolii este subestimată, mai ales pentru că ficatul este un „organ tăcut”, nu produce simptome dureroase sau vizibile decât după ce avansează considerabil şi uneori nici atunci.

În felul acesta se explică de ce majoritatea cazurilor de steatoză sunt diagnosticate abea în momentul în care mai mult de 10% din greutatea ficatului este formată din ţesut adipos (grăsime).

În acesta stadiu apar şi alte afecţiuni aferente precum diabet, hipertensiune, obezitate, colesterol şi trigliceride crescute. Dacă nici în acest moment nu se intervine corespunzător, de aici mai este doar un singur pas către ciroză şi cancer al ficatului (hepatocarcinom).

Cine este predispus la această afecţiune?

1 2 jpg jpeg

În general persoanele care suferă de diabet zaharat sau colesterol crescut au mai multe şanse să dezvolte această afecţiune a ficatului gras. De asemenea şi femeile de vârstă mijlocie prezintă un oarecare risc, persoanele supraponderale, cele cu obiceiuri alimentare nesănătoase, persoanele care consumă frecvent alcool.

Află care sunt cele mai bune ceaiuri pentru regenerarea ficatului AICI

Cum se depistează această afecţiune

De principiu această afecţiune este una foarte tăcută, motiv pentru care nu trebuie să excluzi vizita la medic pentru a face analizele de rutină. Pentru depistarea acestei afecţiuni este necesar realizarea a trei analize şi anume cele de sânge pentru a observa valoarea transaminazelor, sonograma hepatică pentru a observa dimensiunea ficatului şi în cele din urmă biopsia pentru a testa amploarea afecţiunii.

Printre semnalele ficatului gras se regăsesc durerile abdominale, în special senzaţia de înjunghiere în partea dreaptă a abdomenului, în special după masă. De asemenea balonarea constantă ar trebui să îţi dea de gândit.

Simptomele precum indigestii repetate, stare de oboseală şi somnolenţă, constipare sau chiar urină de culoare închisă. Şi asta deaorece urina este responsabilă cu transportarea toxinelor şi a deşeurilor, iar în cazul ficatului gras urina va fi mult mai închisă la culoare.

Această modificare poate fi observată şi la culoarea scaunului.

Nici schimbările pielii nu sunt de trecut prea uşor cu vederea, un alt semn al steatozei hepatice fiind icterul. datorită bilirubinei crescute pot apărea complicaţii la nivelul vezicii biliare sau se pot distruge mult mai uşor celulele roşii. Astfel zone precum gâtul, subraţul, sânii sau unghiile pot suferi modificări de culoare.

De la ficat gras la atac de cord doar un singur pas

1 2 jpg jpeg

Deşi ai fi înclinat să crezi că cele mai nocive sunt grăsimile, ei bine, responsabili pentru depozitele de grăsime de la nivelul ficatului sunt mai degrabă carbohidraţii.

Specialiştii afirmă că zahărul este cel mai periculos aliment pentru sănătaea ficatului tău, şi asta deoarece modifică producţia de grăsime la nivelul ficatului, favorizând apariţia lipogenezei, proces activat la prezenţa zahărului în cantitate mare în organism.

Inflamarea ficatului vine la pachet cu rezistenţa la insulină şi astfel vei fi predispus la prediabet, moment în care celulele adipoase încep să se depună atât la nivelul ficatului cât şi pe celelalte organe.

Făinoasele, zahărul consumate frecvent în absenţa mişcării favorizează mărirea trigliceridelor,a dică un număr crescut d egrăsimi în sânge, aspect ce favorizează la rândul său depunerea ţesutului adipos pe interiorul vaselor sangvine, astfel crescând considerabil riscul de infarct.

Cum se poate regenera ficatul?

Da, steatoza hepatică face parte din categoria bolilor reversibile, atât timp cât este depistată la timp, ficatul fiind capabil să se regenereze dacă este îngrijit corespunzător. Iar asta include un stil de viaţă sănătos, alimentaţie echilibrată bazată pe foarte multe legume şi cu un consum minim spre deloc de carbohidraţi.

De asemenea este recomandată evitarea cu desăvârşire a consumului de alcool. Şi bineînţeles cât mai mult sport pentru a ajuta întregul organism să se refacă şi să elimine depozitele de ţesut adipos.