Ce este boala ficatului gras ┼či cum se manifest─â

1 2 jpg jpeg

Boala ficatului gras aparent este str├óns legat─â de obezitate, colesterol ridicat ┼či hipertensiune arterial─â, ├«ns─â cu toate acestea, gravitatea bolii este subestimat─â, mai ales pentru c─â ficatul este un ÔÇ×organ t─âcutÔÇŁ, nu produce simptome dureroase sau vizibile dec├ót dup─â ce avanseaz─â considerabil ┼či uneori nici atunci.

În felul acesta se explică de ce majoritatea cazurilor de steatoză sunt diagnosticate abea în momentul în care mai mult de 10% din greutatea ficatului este formată din ţesut adipos (grăsime).

├Än acesta stadiu apar ┼či alte afec┼úiuni aferente precum diabet, hipertensiune, obezitate, colesterol ┼či trigliceride crescute. Dac─â nici ├«n acest moment nu se intervine corespunz─âtor, de aici mai este doar un singur pas c─âtre ciroz─â ┼či cancer al ficatului (hepatocarcinom).

Cine este predispus la această afecţiune?

1 2 jpg jpeg

├Än general persoanele care sufer─â de diabet zaharat sau colesterol crescut au mai multe ┼čanse s─â dezvolte aceast─â afec┼úiune a ficatului gras. De asemenea ┼či femeile de v├órst─â mijlocie prezint─â un oarecare risc, persoanele supraponderale, cele cu obiceiuri alimentare nes─ân─âtoase, persoanele care consum─â frecvent alcool.

Afl─â care sunt cele mai bune ceaiuri pentru regenerarea ficatului AICI

Cum se depistează această afecţiune

De principiu aceast─â afec┼úiune este una foarte t─âcut─â, motiv pentru care nu trebuie s─â excluzi vizita la medic pentru a face analizele de rutin─â. Pentru depistarea acestei afec┼úiuni este necesar realizarea a trei analize ┼či anume cele de s├ónge pentru a observa valoarea transaminazelor, sonograma hepatic─â pentru a observa dimensiunea ficatului ┼či ├«n cele din urm─â biopsia pentru a testa amploarea afec┼úiunii.

Printre semnalele ficatului gras se regăsesc durerile abdominale, în special senzaţia de înjunghiere în partea dreaptă a abdomenului, în special după masă. De asemenea balonarea constantă ar trebui să îţi dea de gândit.

Simptomele precum indigestii repetate, stare de oboseal─â ┼či somnolen┼ú─â, constipare sau chiar urin─â de culoare ├«nchis─â. ┼×i asta deaorece urina este responsabil─â cu transportarea toxinelor ┼či a de┼čeurilor, iar ├«n cazul ficatului gras urina va fi mult mai ├«nchis─â la culoare.

Aceast─â modificare poate fi observat─â ┼či la culoarea scaunului.

Nici schimb─ârile pielii nu sunt de trecut prea u┼čor cu vederea, un alt semn al steatozei hepatice fiind icterul. datorit─â bilirubinei crescute pot ap─ârea complica┼úii la nivelul vezicii biliare sau se pot distruge mult mai u┼čor celulele ro┼čii. Astfel zone precum g├ótul, subra┼úul, s├ónii sau unghiile pot suferi modific─âri de culoare.

De la ficat gras la atac de cord doar un singur pas

1 2 jpg jpeg

De┼či ai fi ├«nclinat s─â crezi c─â cele mai nocive sunt gr─âsimile, ei bine, responsabili pentru depozitele de gr─âsime de la nivelul ficatului sunt mai degrab─â carbohidra┼úii.

Speciali┼čtii afirm─â c─â zah─ârul este cel mai periculos aliment pentru s─ân─âtaea ficatului t─âu, ┼či asta deoarece modific─â produc┼úia de gr─âsime la nivelul ficatului, favoriz├ónd apari┼úia lipogenezei, proces activat la prezen┼úa zah─ârului ├«n cantitate mare ├«n organism.

Inflamarea ficatului vine la pachet cu rezisten┼úa la insulin─â ┼či astfel vei fi predispus la prediabet, moment ├«n care celulele adipoase ├«ncep s─â se depun─â at├ót la nivelul ficatului c├ót ┼či pe celelalte organe.

F─âinoasele, zah─ârul consumate frecvent ├«n absen┼úa mi┼čc─ârii favorizeaz─â m─ârirea trigliceridelor,a dic─â un num─âr crescut d egr─âsimi ├«n s├ónge, aspect ce favorizeaz─â la r├óndul s─âu depunerea ┼úesutului adipos pe interiorul vaselor sangvine, astfel cresc├ónd considerabil riscul de infarct.

Cum se poate regenera ficatul?

Da, steatoza hepatic─â face parte din categoria bolilor reversibile, at├ót timp c├ót este depistat─â la timp, ficatul fiind capabil s─â se regenereze dac─â este ├«ngrijit corespunz─âtor. Iar asta include un stil de via┼ú─â s─ân─âtos, alimenta┼úie echilibrat─â bazat─â pe foarte multe legume ┼či cu un consum minim spre deloc de carbohidra┼úi.

De asemenea este recomandat─â evitarea cu des─âv├ór┼čire a consumului de alcool. ┼×i bine├«n┼úeles c├ót mai mult sport pentru a ajuta ├«ntregul organism s─â se refac─â ┼či s─â elimine depozitele de ┼úesut adipos.