Ce efecte poate avea stresul asupra organismului

1 2 jpg jpeg

Ştiai că pierzi 1% în înălţime din momentul trezirii până când adormi din nou? Însă, din cauza stresului de la locul de muncă, această discrepanţă este chiar mai mare în timpul zilelor lucrătoare, arată un studiu elveţian.

Care să fie explicaţia? Atunci când te afli în poziţie verticală, forţa gravitaţională şi mişcările forţează eliminarea unui lichid dintre vertebrele coloanei, în timp ce stresul creează o tensiune musculară în umeri şi spate.

Ce efecte poate avea stresul asupra organismului: ţiuit în urechi

Un alt studiu arată că bărbaţii sunt cu 39% mai predispuşi să experimenteze pierderi de auz sau aşa-numita senzaţie de ţiuit în urechi atunci când se confruntă cu situaţiile stresante.

Ce efecte poate avea stresul asupra organismului: mâncărimi ale pielii

Potrivit unui studiu japonez, efectuat pe un lot de peste 2.000 de persoane, s-a descoperit că cei care suferă de mâncărimi cronice (fără să sufere de vreo altă boală) sunt de două ori mai stresaţi decât ceilalţi.

Anxietatea şi situaţiile tensionate agravează dermatitele, eczemele şi psoriazisul. Stresul activează anumite fibre nervoase şi astfel, ia naştere senzaţia de mâncărime.

Ce efecte poate avea stresul asupra organismului: micşorarea creierului

Potrivit unui studiu al Universităţii Yale, stresul cotidian poate provoca micşorarea unor părţi importante din creierului. Cercetătorii au observat micşorări ale materiei cenuşii în zone ale creierului care controlează funcţiile psihologice şi emoţionale în cazul indivizilor stresaţi.

Ce efecte poate avea stresul asupra organismului: probleme digestive

Sistemul gastrointestinal este foarte sensibil la hormonii stresului precum cortizolul. Este posibil, aşadar, să te confrunţi cu stări de greaţă, arsuri, crampe abdominale, diaree sau constipaţie.