Ce e de făcut când suferi de prediabet

2 jpg jpeg

├Än jum─âtate din cazurile de prediabet, se poate dezvolta diabet zaharat de tip 2 ├«n urm─âtorii 5-10 ani. Schimbarea stilului de via┼ú─â, adic─â mai mult─â mi┼čcare ┼či un regim alimentar echilibrat, reduce sim┼úitor probabilitatea de ├«mboln─âvire.

Vorbim despre prediabet atunci c├ónd nivelul zah─ârului din s├ónge este mai mare dec├ót cel normal, dar mai mic pentru a putea fi pus diagnosticul de diabet zaharat. Exist─â dou─â forme ale prediabetului: una u┼čoar─â (glicemia ├á jeun alterat─â) ┼či una grav─â (toleran┼úa alterat─â la glucoz─â). ├Än acest ultim caz, riscul de a face diabet este foarte mare.

Cum se diagnosticheaz─â

Prediabetul poate fi diagnosticat cu ajutorul unor analize precum: glicemia ┼či testul oral de toleran┼ú─â la glucoz─â.

* ├Än cazul glicemiei ├á jeune (pe nem├óncate), valorile cuprinse ├«ntre 110 ┼či 125 mg/dl sunt sugestive pentru prediabet (glicemie ├á jeune alterat─â). * Testul de toleran┼ú─â oral─â la glucoz─â. ├Än cadrul acestuia, se recolteaz─â glicemia pe nem├óncate, dup─â care se administreaz─â glucoz─â dizolvat─â ├«n ap─â. Dup─â dou─â ore, se recolteaz─â glicemia, iar dac─â valoarea acesteia este cuprins─â ├«ntre 140 ÔÇô 199 mg/dl, se pune diagnosticul de prediabet (toleran┼ú─â alterat─â la glucoz─â).

Care sunt factorii de risc

Prediabetul se dezvolt─â de-a lungul mai multor ani, f─âr─â simptome evidente. Factorii de risc care cresc probabilitatea de a face prediabet sunt: obezitatea, v├órsta peste 45 de ani, istoric familial de diabet, niveluri sc─âzute de colesterol bun, nivelul ridicat al trigliceridelor, hipertensiune, istoric de diabet gesta┼úional. ├Än cazul ├«n care ai cel pu┼úin unul din ace┼čti factori de risc, doctorul ├«┼úi poate recomanda analizele specifice.

Ce e de f─âcut

* Cel mai important lucru este s─â ai grij─â la greutatea corporal─â. Persoanele care iau ├«n greutate la maturitate au riscuri mai mari s─â dezvolte prediabet sau diabet. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea Harvard au descoperit c─â o femeie care s-a ├«ngr─â┼čat cu 4-7 kilograme de la v├órsta de 18 ani are risc dublu de a face diabet.

* Prediabetul sau diabetul pot fi prevenite ┼či dac─â vei include ├«n rutina ta zilnic─â sportul, mi┼čcarea ├«n aer liber sau c├óte o jum─âtate de or─â de mers pe jos.

* Dac─â ai fost diagnosticat cu prediabet, este indicat s─â faci unele modific─âri ├«n diet─â. Secretul unei alimenta┼úii s─ân─âtoase st─â ├«n consumul ponderat de gr─âsimi, dar bogate ├«n fructe ┼či legume. Alimentele bogate ├«n fibre, cum sunt fructele, legumele, cerealele, nucile sunt ideale pentru consumul zilnic. Bea cu modera┼úie sau renun┼ú─â la b─âuturi care con┼úin alcool sau zah─âr. Renun┼ú─â la fumat, unul dintre principalii factori de risc pentru a face prediabet ┼či diabet.

Simptome alarmante ale prediabetului

ÔÇó Ai urin─âri dese, ┼úi-e foame ┼či sete mai tot timpul.

ÔÇó Ai pierdut ├«n greutate f─âr─â nici un fel de explica┼úie.

ÔÇó Faci deseori infec┼úii, ├«n special infec┼úii fungice ale pielii ┼či/sau vaginale.

ÔÇó Ai ame┼úeli, st─âri de oboseal─â sau de confuzie ├«n g├óndire.

Sfatul CS: Testează-ţi anual glicemia, mai ales dacă ai peste 40 de ani!

Valorile normale ale glicemiei Tipul testului Valori normale Prediabet Diabet zaharat

Glicemia ├á jeun 70 - 100 mg/dl 110 - 125 mg/dl Ôëą126 mg/dl

Test oral de toleranta la glucoz─â <140 mg/dl 140 - 199 mg/dl Ôëą200 mg/dl

Bulină: 4% dintre români au prediabet, potrivit ultimei evidenţe a Ministerului Sănătăţii.

Dr. Eduard Adamescu

Medic primar diabet zaharat, nutri┼úie ┼či boli metabolice, Cabinet de Diabet ┼či Obezitate, Mo┼čilor, Bucure┼čti Prediabetul - pericolul ascuns

Prediabetul cuprinde un grup de afec┼úiuni premerg─âtoare diabetului zaharat de tip 2, caracterizat prin valori ale glicemiei ├«ntre cele normale ┼či cele caracteristice diabetului manifest. Nu are simptome ┼či nu poate fi diagnosticat dec├ót prin determinarea unor analize specifice (glicemia, test de toleran┼ú─â la glucoz─â, hemoglobina glicozilat─â). Este descoperit ├«n general la analizele de rutin─â.

Sunt predispu┼či cei obezi, sedentari, hipertensivi, dislipidemici (cu valori crescute ale gr─âsimilor ├«n s├ónge), cu diabet zaharat de tip 2 ├«n familie, etc. Netratat, de multe ori evolueaz─â c─âtre diabet plin, manifest, cu riscuri majore pentru s─ân─âtate. De exemplu, o glicemie de 115mg/dl, aparent normal─â, ignorat─â de pacient ┼či uneori chiar de medici, ascunde acest mare pericol pentru s─ân─âtate.

Atunci c├ónd diagnostic─âm prediabetul, avem o mare ┼čans─â de a preveni evolu┼úia lui prin modificarea rapid─â ┼či consistent─â a stilului de via┼ú─â. Efortul fizic regulat (min 4 ore pe s─âpt─âm├ón─â) ┼či o dieta echilibrat─â care s─â favorizeze controlul greut─â┼úii (sc─âdere 5-10%) pot conduce la sc─âderea riscului de diabet cu mai mult de 50%. Aceste indica┼úii pot fi personalizate ├«n urma consultului unui specialist.