Ce complicaţii poate da deficitul de iod

1 2 jpg jpeg

Iodul este prezent ├«n cantit─â┼úi foarte mici ├«n corp ┼či cu toate acestea are un rol crucial ├«n buna func┼úionare a tiroidei, o gland─â care regleaz─â cele mai importante func┼úii ale organismului. ├Än mod normal, necesarul zilnic de iod pentru un adult este de 150 micrograme, pentru copii, de 90-120 micrograme, pentru femei ├«ns─ârcinate, de 200 micrograme, iar pentru sugari de 90 micrograme. Cel mai adesea, acest mineral este adus ├«n organism prin alimenta┼úie, cele mai bune surse fiind sarea iodat─â, algele marine, pe┼čtele, carnea ┼či produsele lactate. De asemenea, trebuie mare aten┼úie ┼či la consumarea alimentelor ce con┼úin substan┼úe antitiroidene (scad absob┼úia iodului): varza, conopida, fasolea ┼či lintea.

Copiii, cei mai afectaţi

Cele mai mari complica┼úii ale deficitului de iod apar la nou-n─âscu┼úi ┼či la sugari ┼či constau ├«n alterarea ireversibil─â a creierului. Mai exact, din cauza insuficien┼úei tiroidiene poate ap─ârea retardul mental. Pentru a evita astfel de probleme se recomand─â monitorizarea nivelului de iodul din organsim pe tot parcursul sarcinii.

Hipotiroidismul favorizeaz─â ├«ngr─â┼čarea

O alt─â consecin┼ú─â a lipsei iodului din organism este slaba produc┼úie de hormoni tiroidieni, care duce la hipotiroidism. Lipsa hormonilor tiroidieni este resim┼úit─â de ├«ntreg organismul, deoarece ace┼čtia influen┼úeaz─â func┼úionarea tuturor organelor ┼či ┼úesuturilor din corp, inclusiv activitatea creierului. ├Än general, persoanele care sufer─â de hipotiroidism au tendin┼úa de a fi supraponderale, deoarece metabolismului este mai lent.

Gu┼ča apare frecvent

Persoanele care tr─âiesc ├«n zone cu deficit de iod dezvolt─â a┼ča-numita gu┼č─â endemic─â (m─ârirea glandei tiroide) de la o v├órst─â foarte fraged─â, potrivit medicilor. Gu┼ča poate fi nodular─â (cu unul sau mai mul┼úi noduli tiroidieni), iar acest lucru este u┼čor de observat prin simpla palpare a zonei g├ótului, unde este localizat─â glanda tiroid─â. Prevalen┼úa gu┼čii este influen┼úat─â de v├órst─â ┼či de sex ┼či este mai frecvent─â la femei.