Ce complicaţii poate da deficitul de iod

1 2 jpg jpeg

Iodul este prezent în cantităţi foarte mici în corp şi cu toate acestea are un rol crucial în buna funcţionare a tiroidei, o glandă care reglează cele mai importante funcţii ale organismului. În mod normal, necesarul zilnic de iod pentru un adult este de 150 micrograme, pentru copii, de 90-120 micrograme, pentru femei însărcinate, de 200 micrograme, iar pentru sugari de 90 micrograme. Cel mai adesea, acest mineral este adus în organism prin alimentaţie, cele mai bune surse fiind sarea iodată, algele marine, peştele, carnea şi produsele lactate. De asemenea, trebuie mare atenţie şi la consumarea alimentelor ce conţin substanţe antitiroidene (scad absobţia iodului): varza, conopida, fasolea şi lintea.

Copiii, cei mai afectaţi

Cele mai mari complicaţii ale deficitului de iod apar la nou-născuţi şi la sugari şi constau în alterarea ireversibilă a creierului. Mai exact, din cauza insuficienţei tiroidiene poate apărea retardul mental. Pentru a evita astfel de probleme se recomandă monitorizarea nivelului de iodul din organsim pe tot parcursul sarcinii.

Hipotiroidismul favorizează îngrăşarea

O altă consecinţă a lipsei iodului din organism este slaba producţie de hormoni tiroidieni, care duce la hipotiroidism. Lipsa hormonilor tiroidieni este resimţită de întreg organismul, deoarece aceştia influenţează funcţionarea tuturor organelor şi ţesuturilor din corp, inclusiv activitatea creierului. În general, persoanele care suferă de hipotiroidism au tendinţa de a fi supraponderale, deoarece metabolismului este mai lent.

Guşa apare frecvent

Persoanele care trăiesc în zone cu deficit de iod dezvoltă aşa-numita guşă endemică (mărirea glandei tiroide) de la o vârstă foarte fragedă, potrivit medicilor. Guşa poate fi nodulară (cu unul sau mai mulţi noduli tiroidieni), iar acest lucru este uşor de observat prin simpla palpare a zonei gâtului, unde este localizată glanda tiroidă. Prevalenţa guşii este influenţată de vârstă şi de sex şi este mai frecventă la femei.