Ce boli rişti să faci în funcţie de grupa sanguină

1 2 jpg jpeg

Iată ce boli rişti să ai în funcţie de grupa sanguină!

Grupa AB - probleme de memorie, cancer de stomac

Persoanele cu grupa de sânge AB sunt mult mai predispuse să dezvolte tulburări cognitive, se arată într-un studiu publicat în revista Neurology. Mai exact, cele cu acest tip de grupă sanguină întâmpină mai des probleme de învăţare sau de memorare după o anumită vârstă decât restul grupelor de sânge, deşi nu se cunosc încă mecanismele care declanşează aceste afecţiuni.

Totodată, persoanele cu grupa sanguină AB au un risc cu 26% mai ridicat de a face cancer de stomac decât tipurile B sau 0, se arată într-un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie.

De vină ar putea fi bacteria Helycobacter pylori, cea care infectează mucoasa stomacului şi a duodenului. Deşi aproximativ două treimi din populaţia globului este purtătoare a bacteriei, cei cu grupa sanguină AB sau A dezvoltă o reacţie imună mai puternică la contactul cu bacteria care creşte riscul de apariţie a acestui tip de cancer.

Grupa 0 - ulcer

Aceeaşi bacterie care poate provoca apariţia cancerului de stomac pentru grupelor de sânge AB sau A, poate creşte riscul îmbolnăvirii cu ulcer în cazul grupei sanguine 0.

Grupa A şi AB - boli cardiace

În schimb, grupa sanguină 0 are cu 23% mai puţine şanse de a dezvolta afecţiuni cardiace decât restul grupelor de sânge, astfel că persoanele cu grupele sanguine A şi AB au mai multe şanse de a se îmbolnăvi de boli ale inimii.

De asemenea, persoanele cu grupa sanguină 0 se pot considera norocoase: ele au cu 37% mai puţine şanse de a face cancer pancreatic decât restul grupelor de sânge, arată un studiu al Institutului Naţional al Cancerului din Statele Unite.

Deşi nu se cunosc exact legăturile dintre grupa de sânge şi riscul de a dezvolta o anumită boală, medicii recomandă un stil de viaţă sănătos ca ajutor în prevenirea acestora: alimentaţie echilibrată şi corectă, sport şi să ne facem griji doar pentru lucrurile pe care le putem controla.