Ce boli ri┼čti s─â faci ├«n func┼úie de grupa sanguin─â

1 2 jpg jpeg

Iat─â ce boli ri┼čti s─â ai ├«n func┼úie de grupa sanguin─â!

Grupa AB - probleme de memorie, cancer de stomac

Persoanele cu grupa de s├ónge AB sunt mult mai predispuse s─â dezvolte tulbur─âri cognitive, se arat─â ├«ntr-un studiu publicat ├«n revista Neurology. Mai exact, cele cu acest tip de grup─â sanguin─â ├«nt├ómpin─â mai des probleme de ├«nv─â┼úare sau de memorare dup─â o anumit─â v├órst─â dec├ót restul grupelor de s├ónge, de┼či nu se cunosc ├«nc─â mecanismele care declan┼čeaz─â aceste afec┼úiuni.

Totodată, persoanele cu grupa sanguină AB au un risc cu 26% mai ridicat de a face cancer de stomac decât tipurile B sau 0, se arată într-un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie.

De vin─â ar putea fi bacteria Helycobacter pylori, cea care infecteaz─â mucoasa stomacului ┼či a duodenului. De┼či aproximativ dou─â treimi din popula┼úia globului este purt─âtoare a bacteriei, cei cu grupa sanguin─â AB sau A dezvolt─â o reac┼úie imun─â mai puternic─â la contactul cu bacteria care cre┼čte riscul de apari┼úie a acestui tip de cancer.

Grupa 0 - ulcer

Aceea┼či bacterie care poate provoca apari┼úia cancerului de stomac pentru grupelor de s├ónge AB sau A, poate cre┼čte riscul ├«mboln─âvirii cu ulcer ├«n cazul grupei sanguine 0.

Grupa A ┼či AB - boli cardiace

├Än schimb, grupa sanguin─â 0 are cu 23% mai pu┼úine ┼čanse de a dezvolta afec┼úiuni cardiace dec├ót restul grupelor de s├ónge, astfel c─â persoanele cu grupele sanguine A ┼či AB au mai multe ┼čanse de a se ├«mboln─âvi de boli ale inimii.

De asemenea, persoanele cu grupa sanguin─â 0 se pot considera norocoase: ele au cu 37% mai pu┼úine ┼čanse de a face cancer pancreatic dec├ót restul grupelor de s├ónge, arat─â un studiu al Institutului Na┼úional al Cancerului din Statele Unite.

De┼či nu se cunosc exact leg─âturile dintre grupa de s├ónge ┼či riscul de a dezvolta o anumit─â boal─â, medicii recomand─â un stil de via┼ú─â s─ân─âtos ca ajutor ├«n prevenirea acestora: alimenta┼úie echilibrat─â ┼či corect─â, sport ┼či s─â ne facem griji doar pentru lucrurile pe care le putem controla.