Ce ascund crizele de hipoglicemie

1 2 jpg jpeg

Nivelul zah─ârului din s├ónge se modific─â pe parcursul zilei, fiind influen┼úat de alimentele pe care le consum─âm. Dup─â fiecare mas─â, zah─ârul din alimente ajunge ├«n s├ónge ┼či glicemia cre┼čte, iar pancreasul secret─â insulin─â, pentru a elimina excesul de zah─âr. Corpul nostru are nevoie de zaharuri pentru a func┼úiona corespunz─âtor, deoarece din ele ├«┼či extrage energia. De┼či zah─ârul ├«n exces este nociv, s─âritul peste mese poate destabiliza nivelul s─âu ┼či astfel se instaleaz─â crizele de hipoglicemie.

Ce simptome are

St─ârile de anxietate, tremur─âturile, palpita┼úiile, transpira┼úiile reci, senza┼úia de foame ┼či amor┼úelile sau furnic─âturile la nivelul m├óinilor ┼či al picioarelor sunt printre cel mai des ├«nt├ólnite simptome ├«n crizele de hipoglicemie. Dac─â episodul se prelunge┼čte, apar modific─âri de comportament, de mi┼čcare sau, ├«n cazuri severe, st─ârile de le┼čin.

Doctorul Elena T─ânase, medic specialist medicin─â intern─â, atrage aten┼úia c─â aceste simptome sunt comune cu cele specifice altor afec┼úiuni. ÔÇ×Le putem pune pe seama hipoglicemiei dac─â ele dispar atunci cand nivelul glicemiei se corecteaz─â, respectiv dup─â consumul a ÔÇ×ceva dulceÔÇŁ, explic─â doamna doctor.

Specifice bolnavilor de diabet

Crizele apar frecvent la cei cu diabet de tip 1, care sunt dependen┼úi de insulin─â, precum ┼či la cei cu diabet de tip 2. Modificarea dozei de insulin─â sau de antidiabetice orale, nerespectarea orelor de mas─â, efortul fizic intens sau excesul de b─âuturi alcoolice pot duce la sc─âderea glicemiei. ├Än acest caz, este necesar consultul medicului diabetolog pentru ajustarea dozelor tratamentului ┼či identificarea m─âsurilor necesare ├«n timpul episoadelor. Hipoglicemia se poate manifesta ┼či la cei care au dezechilibre hormonale ┼či la cei care cu insuficien┼ú─â suprarenal─â.

Cite┼čte ┼či: Cum s─â ┼úii glicemia sub control

Cum se previn

Deoarece crizele de hipoglicemie sunt legate de alimenta┼úie este important ca mesele principale s─â fie luate la ore fixe ├«n fiecare zi ┼či s─â fie compuse din alimente proaspete celor cu un con┼úinut ridicat de zaharuri. ├Än cazul ├«n care apar, simptomele pot fi ameliorate de la primele semne prin consumul unui glucid simplu (zah─âr, miere, bomboane, biscuit, fruct). Info plus

La persoanele s─ân─âtoase, episoadele de hipoglicemie apar din cauza alimenta┼úiei insuficiente, a meselor luate la mare distan┼ú─â una de alta, pe fondul oboselii accentuate sau ├«n perioadele de stres prelungit. Se manifest─â mai ales vara, din cauza c─âldurii ┼či a deshidrat─ârii.

Te-ar mai putea interesa: Dieta pentru persoanele cu diabet

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Elena T─ânase, medic specialist medicin─â intern─â, clinica Medicover Plevnei, Bucure┼čti

Crize de hipoglicemie apar destul de rar la persoane care nu se ┼čtiu suferinde de nicio boal─â. Acestea pot ap─ârea ca simptom al unei boli (destul de rar), sau ca reac┼úie advers─â la diverse medicamente (mai frecvent). A┼č vrea aici s─â atrag aten┼úia ┼či asupra comportamentului alimentar. Ignorarea senza┼úiei de foame, fie din lips─â de timp, fie voluntar─â, ├«n ├«ncercarea de a sl─âbi, poate fi urmat─â de declan┼čarea unei crize de hipoglicemie.

Aceasta este probabil cea mai frecvent─â cauz─â la tinerii s─ân─âto┼či. Repetarea unui episod de hipoglicemie trebuie s─â determine prezentarea la medicul de familie. Acesta poate corela condi┼úiile de apari┼úie cu eventualul tratament sau cu afec┼úiunile prezente ┼či poate decide dac─â sunt necesare investiga┼úii suplimentare pentru a l─âmuri cauza.