Ce ascund crizele de hipoglicemie

1 2 jpg jpeg

Nivelul zahărului din sânge se modifică pe parcursul zilei, fiind influenţat de alimentele pe care le consumăm. După fiecare masă, zahărul din alimente ajunge în sânge şi glicemia creşte, iar pancreasul secretă insulină, pentru a elimina excesul de zahăr. Corpul nostru are nevoie de zaharuri pentru a funcţiona corespunzător, deoarece din ele îşi extrage energia. Deşi zahărul în exces este nociv, săritul peste mese poate destabiliza nivelul său şi astfel se instalează crizele de hipoglicemie.

Ce simptome are

Stările de anxietate, tremurăturile, palpitaţiile, transpiraţiile reci, senzaţia de foame şi amorţelile sau furnicăturile la nivelul mâinilor şi al picioarelor sunt printre cel mai des întâlnite simptome în crizele de hipoglicemie. Dacă episodul se prelungeşte, apar modificări de comportament, de mişcare sau, în cazuri severe, stările de leşin.

Doctorul Elena Tănase, medic specialist medicină internă, atrage atenţia că aceste simptome sunt comune cu cele specifice altor afecţiuni. „Le putem pune pe seama hipoglicemiei dacă ele dispar atunci cand nivelul glicemiei se corectează, respectiv după consumul a „ceva dulce”, explică doamna doctor.

Specifice bolnavilor de diabet

Crizele apar frecvent la cei cu diabet de tip 1, care sunt dependenţi de insulină, precum şi la cei cu diabet de tip 2. Modificarea dozei de insulină sau de antidiabetice orale, nerespectarea orelor de masă, efortul fizic intens sau excesul de băuturi alcoolice pot duce la scăderea glicemiei. În acest caz, este necesar consultul medicului diabetolog pentru ajustarea dozelor tratamentului şi identificarea măsurilor necesare în timpul episoadelor. Hipoglicemia se poate manifesta şi la cei care au dezechilibre hormonale şi la cei care cu insuficienţă suprarenală.

Citeşte şi: Cum să ţii glicemia sub control

Cum se previn

Deoarece crizele de hipoglicemie sunt legate de alimentaţie este important ca mesele principale să fie luate la ore fixe în fiecare zi şi să fie compuse din alimente proaspete celor cu un conţinut ridicat de zaharuri. În cazul în care apar, simptomele pot fi ameliorate de la primele semne prin consumul unui glucid simplu (zahăr, miere, bomboane, biscuit, fruct). Info plus

La persoanele sănătoase, episoadele de hipoglicemie apar din cauza alimentaţiei insuficiente, a meselor luate la mare distanţă una de alta, pe fondul oboselii accentuate sau în perioadele de stres prelungit. Se manifestă mai ales vara, din cauza căldurii şi a deshidratării.

Te-ar mai putea interesa: Dieta pentru persoanele cu diabet

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Elena Tănase, medic specialist medicină internă, clinica Medicover Plevnei, Bucureşti

Crize de hipoglicemie apar destul de rar la persoane care nu se ştiu suferinde de nicio boală. Acestea pot apărea ca simptom al unei boli (destul de rar), sau ca reacţie adversă la diverse medicamente (mai frecvent). Aş vrea aici să atrag atenţia şi asupra comportamentului alimentar. Ignorarea senzaţiei de foame, fie din lipsă de timp, fie voluntară, în încercarea de a slăbi, poate fi urmată de declanşarea unei crize de hipoglicemie.

Aceasta este probabil cea mai frecventă cauză la tinerii sănătoşi. Repetarea unui episod de hipoglicemie trebuie să determine prezentarea la medicul de familie. Acesta poate corela condiţiile de apariţie cu eventualul tratament sau cu afecţiunile prezente şi poate decide dacă sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a lămuri cauza.