Ce anunţă durerea de rinichi

1 2 jpg jpeg

Durerile renale pot fi localizate de o parte şi de a alta a coloanei vertebrale, dar şi pe o singură parte. Ele pot iradia spre abdomen, cât şi spre organele genitale.„Este posibil să simţiţi durerea de rinichi ca o durere surdă sau acută, localizată pe o singură parte, imediat sub ultimele coaste, adesea însoţită de febră şi simptome urinare“, afirmă medicul specialist urolog Radu Maxim.

Inflamaţia renală, cauză posibilă

Durerile de rinichi pot fi cauzate de inflamaţia rinichilor,de prezenţa unei infecţii la nivelul acestora sau a tractului urinar, fie de traumatisme renale şi de blocarea căii urinare. Cancerul de rinichi şi tromboza renală (cheaguri de sânge în rinichi) se mai numără printre posibilele cauze.

Durerea acută, care apare brusc, localizată în spate, însoţită de tulburări urinare, vărsături, greaţă, poate anunţa o colică renală, produsă de calculii renali.

Cu ce alte simptome se asociază

Durerile renale se pot asocial cu alte manifestări clinice, precum urina tulbure, care are un miros urât, prezenţa sângelui în urină, pleoape, picioare şi mâini umflate, cumicţiuni frecvente, mai ales pe timpul nopţii. Bolnavii mai pot avea senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare, greaţă şi vărsături,paloare a pielii, respiraţie urât mirositoare, febră, ameţeli, constipaţie sau diaree, gust metalic în gură, mâncărimi ale pielii, scăderea puterii de concentrare şi se pot simţi obosiţi.

Ce tratamente se recomandă

Tratamentul depinde de cauza durerii, pe care o stabileşte medicul. Astfel, în cazul durerilor cauzate de infecţii ale tractului urinar şi ale rinichilor se recomandă antibiotic şi antiinflamatoare.

Calculii se tratează în funcţie de mărime. Se pot folosi analgezice, antispastice, în cazul pietrelor de mici dimensiuni, în timp ce calculii de mari dimensiuni sunt îndepărtaţi chirurgical.

Info

1 persoană din 20 dezvoltă pietre la rinichi, la un moment dat în viaţă, potrivit statisticilor.

Persoanele cu hipertensiune, predispuse bolilor renale

Afecţiunile de rinichi apar mai adesea la persoanele care fumează, la cele obeze, la cei care suferă de diabet, hipertensiune arterială, cât şi la cei care nu se hidratează corespunzător. Un grad mai mare de risc îl au persoanele trecute de vârsta de 30 de ani.

Sfatul specialistului

Dr. Radu Maxim, medic specialist urolog, Spitalul Polisano Sibiu

Deseori, durerea de spate sau durerea de flanc (laterală) sunt atribuite durerii renale şi diagnosticul diferenţial poate să fie greu de făcut. Durerea de rinichi poate să iradieze pe traiectul nervilor până la nivelul şoldului sau a membrului inferior. Investigaţiile paraclinice, analizele de sânge şi de urină, ecografia tractului urinar, tomografia computerizată abdomino-pelvină cu substanţă de contrast intravenoasă (Uro-CT) sau RMN sunt metode prin care se diagnostichează o afecţiune renală, care orientează medicul în alegerea tratamentului specific fiecărei patologii.