Cauzele mai puţin ştiute ale constipaţiei

Eşti mereu constipat? Problema gravă pe care ai putea să o ai în organism jpeg

Prin constipaţie se înţelege eliberarea rară a scaunelor, de aproximativ 2-3 ori pe săptămână, însoţită de dureri abdominale sau de balonare. Problemele apar când alimentaţia este bogată în carne, produse de patiserie şi brânzeturi, care îngreunează digestia. Pentru un tranzit intestinal optim, este nevoie ca fibrele (prezente în legume, fructe şi cereale integrale) să nu ne lipsească din dieta zilnică. Medicamentele Constipaţia poate fi un efect secundar al administrării unor medicamente, cum sunt antiacidele, analgezicele şi suplimentele cu calciu şi fier. De asemenea, şi folosirea îndelungată a medicamentelor care au efect laxativ pot duce la constipaţie. La rândul lor, diureticele, luate pe perioade îndelungate şi în exces, scad nivelul potasiului în organism, acest element fiind implicat în producerea purgaţiei (eliminarea materiilor fecale).

Călătoriile

Diferenţa de fus orar şi chiar o mică excursie la câţiva kilometri depărtare de casă pot cauza constipaţie. Explicaţia constă în faptul că şi în cazul schimbărilor mici, organismul are nevoie de adaptare pentru a nu-i fi perturbate funcţiile.

Sarcina

Problemele de constipaţie în sarcină sunt cauzate de schimbările hormonale care încetinesc funcţiile sistemului digestiv. De asemenea, şi uterul crescut pune presiune pe instestine, perturbându-le activitatea.

Unele boli

Multe persoane care suferă de hipotiroidism pot avea probleme cu constipaţia. Această afecţiune încetineşte metabolismul şi, respectiv, activitatea intestinală. De asemenea, diabetul provoacă modificări care perturbă capacitatea de a digera alimentele. Este bine de ştiut că şi depresia încetineşte funcţiile metabolice, implicit, digestia este afectată.

INFO: Sedentarismul reduce tonusul muscular responsabil de stimularea intestinului gros. De aceea, persoanele care petrec cea mai mare a timpului pe scaun au un risc de două ori mai mare de a suferi de constipaţie faţă de cei care au o viaţă activă.

Dr. Vlad Portelli, medic medicină grenerală şi pediatrie, Clinica Nei Medica, Bucureşti

De multe ori, constipaţia poate fi o cauză a abţinerii de la evacuarea intestinală. Motivele pot fi ignorarea senzaţiei de a avea scaune, teama de toalete publice sau chiar lipsa timpului. Cu toate acestea, constipaţia poate apărea şi atunci când persoana suferă de sindromul colonului iritabil.

În acest caz, apar spasmele care întârzie eliberarea instestinală şi astfel fecalele rămân mai mult timp în colon. În cazul persoanelor în vârstă, apariţia constipaţiei este de 5 ori mai frecventă decât la tineri. Pentru a diminua simptomele neplăcute ale acestei probleme de sănătate, se recomandă atenţie deosebită la dietă, activitate fizică zilnică şi consumul de lichide.