Cauzele mai pu┼úin ┼čtiute ale constipa┼úiei

E┼čti mereu constipat? Problema grav─â pe care ai putea s─â o ai ├«n organism jpeg

Prin constipa┼úie se ├«n┼úelege eliberarea rar─â a scaunelor, de aproximativ 2-3 ori pe s─âpt─âm├ón─â, ├«nso┼úit─â de dureri abdominale sau de balonare. Problemele apar c├ónd alimenta┼úia este bogat─â ├«n carne, produse de patiserie ┼či br├ónzeturi, care ├«ngreuneaz─â digestia. Pentru un tranzit intestinal optim, este nevoie ca fibrele (prezente ├«n legume, fructe ┼či cereale integrale) s─â nu ne lipseasc─â din dieta zilnic─â. Medicamentele Constipa┼úia poate fi un efect secundar al administr─ârii unor medicamente, cum sunt antiacidele, analgezicele ┼či suplimentele cu calciu ┼či fier. De asemenea, ┼či folosirea ├«ndelungat─â a medicamentelor care au efect laxativ pot duce la constipa┼úie. La r├óndul lor, diureticele, luate pe perioade ├«ndelungate ┼či ├«n exces, scad nivelul potasiului ├«n organism, acest element fiind implicat ├«n producerea purga┼úiei (eliminarea materiilor fecale).

C─âl─âtoriile

Diferen┼úa de fus orar ┼či chiar o mic─â excursie la c├ó┼úiva kilometri dep─ârtare de cas─â pot cauza constipa┼úie. Explica┼úia const─â ├«n faptul c─â ┼či ├«n cazul schimb─ârilor mici, organismul are nevoie de adaptare pentru a nu-i fi perturbate func┼úiile.

Sarcina

Problemele de constipa┼úie ├«n sarcin─â sunt cauzate de schimb─ârile hormonale care ├«ncetinesc func┼úiile sistemului digestiv. De asemenea, ┼či uterul crescut pune presiune pe instestine, perturb├óndu-le activitatea.

Unele boli

Multe persoane care sufer─â de hipotiroidism pot avea probleme cu constipa┼úia. Aceast─â afec┼úiune ├«ncetine┼čte metabolismul ┼či, respectiv, activitatea intestinal─â. De asemenea, diabetul provoac─â modific─âri care perturb─â capacitatea de a digera alimentele. Este bine de ┼čtiut c─â ┼či depresia ├«ncetine┼čte func┼úiile metabolice, implicit, digestia este afectat─â.

INFO: Sedentarismul reduce tonusul muscular responsabil de stimularea intestinului gros. De aceea, persoanele care petrec cea mai mare a timpului pe scaun au un risc de două ori mai mare de a suferi de constipaţie faţă de cei care au o viaţă activă.

Dr. Vlad Portelli, medic medicin─â greneral─â ┼či pediatrie, Clinica Nei Medica, Bucure┼čti

De multe ori, constipa┼úia poate fi o cauz─â a ab┼úinerii de la evacuarea intestinal─â. Motivele pot fi ignorarea senza┼úiei de a avea scaune, teama de toalete publice sau chiar lipsa timpului. Cu toate acestea, constipa┼úia poate ap─ârea ┼či atunci c├ónd persoana sufer─â de sindromul colonului iritabil.

├Än acest caz, apar spasmele care ├«nt├órzie eliberarea instestinal─â ┼či astfel fecalele r─âm├ón mai mult timp ├«n colon. ├Än cazul persoanelor ├«n v├órst─â, apari┼úia constipa┼úiei este de 5 ori mai frecvent─â dec├ót la tineri. Pentru a diminua simptomele nepl─âcute ale acestei probleme de s─ân─âtate, se recomand─â aten┼úie deosebit─â la diet─â, activitate fizic─â zilnic─â ┼či consumul de lichide.