Cât de periculoasă este gripa A/H1N1?

Deşi au trecut câteva luni bune de la apariţia primelor cazuri de gripă porcină, virusul H1N1 continuă să se răspândească. Iată de ce trebuie să ţii cont, pentru a nu te îmbolnăvi.
Riscul de a contracta o gripă este mai mare în acest sezon rece, din cauză că încă circulă virusul „porcin” H1N1. Vaccinarea şi urmarea câtorva reguli de igienă sunt cele mai bune arme de prevenire a infectării cu acest virus.
De ce virusul este atât de agresiv?
Combinarea a două virusuri gripale obişnuite poate provoca apariţia unui virus nou, mai agresiv. Porcii pot fi infectaţi în acelaşi timp şi cu virusuri gripale specifice omului, şi cu virusuri specifice păsărilor. Din această combinaţie a rezultat un nou tip de virus, cel al gripei A de tip H1N1, care s-a transmis de la porc la om, apoi de la om la om. Ca şi gripa clasică, şi cea porcină poate da complicaţii, cum ar fi pneumonia, însă acestea au o evoluţie mult mai rapidă şi sunt mult mai greu de tratat.
Există un vaccin?
Da. Institutul Cantacuzino din Bucureşti a primit din Marea Britanie două variante ale virusului gripal A H1N1, urmând să producă, până la sfârşitul acestui an, aproximativ cinci milioane de doze de vaccin. Întâietate la vaccinare au medicii şi asistentele medicale, copiii şi femeile însărcinate.
Cum o recunoşti?
Simptomele sunt aceleaşi ca şi-n cazul unei gripe obişnuite: febră, oboseală, tuse, lipsa poftei de mâncare, durere în gât, dureri de cap, frisoane. S-a constatat că cele mai atinse de acest tip de gripă sunt persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, cele cu sistem imunitar scăzut, copiii şi fumătorii. Dacă un cunoscut sau un membru al familiei are simptomele de mai sus, trebuie să meargă cât mai repede la medicul de familie. Dacă se dovedeşte că a fost infectat cu virusul de tip A H1N1, i se va prescrie un tratament cu medicamente antivirale şi va trebui să rămână în casă o săptămână sau două, evitând contactul cu alte persoane. La noi în ţară au fost semnalate până în prezent peste 320 de cazuri de gripă porcină.
Măsuri de prevenire
- Spală-te cât mai des pe mâini: înainte şi după masă, după ce ajungi la serviciu, când ajungi acasă.
- Curăţă obiectele expuse la microbi, cum ar fi tastatura calculatorului, telefonul mobil, mânerele genţii etc.
- Evită zonele aglomerate.
- Aeriseşte casa în fiecare zi timp de o jumătate de oră.
- Poartă unghiile scurte şi freacă-le bine cu o perie, de câte ori te speli pe mâini, fiindcă pot fi adevărate „rezervoare” de microbi sau virusuri.