Care este cea mai răspândită boală de pe glob şi cum scăpăm de ea?

1 2 jpg jpeg

Depresia, căci despre ea este vorba, debutează mai ales în anii tinereţii, existând posibilitatea ca, pe parcursul vieţii, episoadele depresive să se repete.

Poate să apară încă din copilărie şi să se menţină într-o stare activă până la vârste înaintate.

Studiile au arătat, din păcate, că în ultimele decenii există o creştere alarmantă a stării depresive la persoanele sub 20 de ani, mai ales dacă luăm în calcul asocierea cu creşterea consumului de alcool, droguri sau medicamente.

OMS estimează că la nivel global aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, iar un procent însemnat dintre aceştia suferă de depresie. Cu mult mai grav este faptul că pentru fiecare persoană care se sinucide, există 20 sau mai multe care au tentative de suicid.

Specialiştii sunt de părere că, până în anul 2020, depresia va fi pe un loc fruntaş în clasamentul bolilor, mai precis pe locul al doilea după maladiile cardiovasculare.

Cel mai alarmant fapt este, totuşi, că oamenii care se confruntă cu episoade depresive nu recunosc acest lucru şi nu cer ajutorul.

De la probleme care ţin de aspectul fizic până la cele legate de situaţia financiară sau profesională, toate acestea fac motivul unui episod depresiv.

Care sunt simptomele depresiei?

Durerea de cap: simptomul cel mai comun la persoanele depresive.

Durerea de spate, durerile musculare şi ale articulaţiilor;

Durerea în piept: acest simptom poate fi cauzat atât de depresie cât şi de problem cadiace. Cel mai indicat, in acest caz, este consultul medical

Problemele digestive: fie că este constipaţie, fie diaree.

Oboseala extremă, tulburările somnului: persoanele care suferă de depresie nu se pot odihni bine.

Schimbarile apetitului si ale greutăţii: este posibil să îşi piardă pofta de mancare şi, implicit, scad foarte mult în greutate.