Când e nevoie să ne îndreptăm dinţii?

1 2 jpg jpeg

Încă din perioada schimbării dinţilor de lapte cu cei definitivi, la copii, părinţii observă că cei din urmă nu au loc suficient pentru a se alinia pe arcadă.

Apar a┼ča-numitele ÔÇť├«nghesuiri dentareÔÇŁ, de o gravitate mai mic─â sau mai mare. ├Än timp, se asociaz─â dificultatea de a realiza o cur─â┼úare eficient─â a din┼úilor, deoarece suprafe┼úele acestora sunt greu accesibile periajului ┼či a┼úei dentare. Astfel, ├«nc─â de la v├órste fragede pot ap─ârea semnele bolii parodontale care, ├«n timp, duce la c─âderea din┼úilor.

Pentru a putea ├«ndrepta din┼úii astfel ├«nc├ót ace┼čtia s─â fie cur─â┼úa┼úi eficient, se utilizeaz─â aparatele ortodontice, mobile sau fixe. ├Än cazurile de ├«nghesuiri dentare, ├«n jurul v├órstei de 8 ani, se indic─â ├«nceperea tratamentului ortodontic cu aparate mobile.

Acestea sunt pl─âci dentare de diferite culori care se poart─â at├ót ziua, c├ót ┼či noaptea, put├ónd fi ├«ndep─ârtate de copil ┼či igienizate. Tratamentul se ├«ntinde pe mai multe luni de zile, iar scopul este de a stimula cre┼čterea maxilarelor pentru a se crea spa┼úiul necesar alinierii din┼úilor.

La vârste mai mari, când dinţii definitivi sunt erupţi, e indicată purtarea aparatelor fixe. Acestea sunt alcătuite din brackeţi care, lipiţi pe dinţi, împreună cu alte elemente active, duc la îndreptarea danturii. Brakeţii pot fi metalici sau din materiale de culoarea dintelui.

De┼či se crede c─â tratamentul ortodontic se adreseaz─â doar copiilor, este de re┼úinut faptul c─â din┼úii se pot ├«ndrepta cu ajutorul aparatelor ortodontice la orice v├órst─â, at├óta vreme c├ót din┼úii sunt s─ân─âto┼či.

De asemenea, la v├órsta adult─â, indica┼úiile ortodon┼úiei sunt numeroase, fiind legate ┼či de ├«nchiderea spa┼úiilor rezultate ├«n urma extrac┼úiilor sau de alinierea pe arcad─â a unor din┼úi afla┼úi ├«n pozi┼úii gre┼čite.