Când diabetul atacă nervii

1 2 jpg jpeg

Neuropatia diabetic─â este cea mai frecvent─â complica┼úie a diabetului ┼či afecteaz─â nervii ├«n ├«ntregul organism. Se manifest─â, de obicei, la picioare, expun├ónd bolnavul unui risc de aproximativ 25 de ori mai mare de a suferi o amputa┼úie, comparativ cu persoanele s─ân─âtoase.

Neuropatia diabetică este o afecţiune foarte gravă, pentru că poate pune în pericol viaţa pacientului.

Potrivit Institutului American de Diabet si Boli Digestive, aproximativ 60-70% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolt─â o form─â de neuropatie, dar riscul este deosebit de ridicat pentru cei care sufer─â de diabet de peste 25 de ani. De multe ori, simptomele neuropatiei diabetice pot s─â nu fie vizibile. De aceea, controlul medical periodic este extrem de important pentru depistarea leziunilor timpurii ale nervilor ┼či asigurarea ├«ngrijirii necesare. Astfel poate fi evitat─â progresia afec┼úiunii, care duce la apari┼úia ulcera┼úiilor ┼či, ├«n situa┼úii foarte grave, la amputa┼úii.

De câte tipuri este neuropatia

Exist─â 4 tipuri de neuropatie diabetic─â, cu simptome ┼či efecte diferite: cea periferic─â, autonom─â, proximal─â ┼či focal─â. Neuropatia periferic─â este forma cea mai comun─â ┼či afecteaz─â nervii m├óinilor ┼či pe cei ai picioarelor.

Cea autonom─â lezeaz─â nervii care controleaz─â func┼úiile involuntare ale corpului, cum sunt digestia, intestinul, func┼úia vezicii urinare ┼či cea a glandelor sudoripare, dar ┼či nervii din inim─â, pl─âm├óni sau ochi, care controleaz─â func┼úia circulatorie, respiratorie sau vizual─â.

Cel de al treilea tip, neuropatia proximal─â, cauzeaz─â dureri ├«n coapse, ├«n ┼čolduri sau fese ┼či provoac─â sl─âbiciune ├«n picioare. Neuropatia focal─â, apare c├ónd este afectat ┼či sl─âbit un nerv sau un grup mic de nervi din orice parte a corpului.

Amorţeala, simptom sugestiv

Mulţi pacienţi cu neuropatie diabetică nu observă simptomele, mai ales la început. Timp de mulţi ani, semnele pot să fie doar o amorţeală sau înţepături în braţe sau picioare. Simptomele asociate cu neuropatia diabetică depind, în mare măsură, de tipul de tulburare pe care îl are bolnavul.

├Än cazul neuropatiei periferice, dup─â amor┼úeala sau furnic─âturile din bra┼úe sau picioare pot s─â apar─â dureri sau crampe ├«n aceste zone. Dac─â persoana sufer─â de neuropatie autonom─â, sunt frecvente problemele digestive, cum e constipa┼úia, ┼či dificultatea de a ├«nghi┼úi.

Simptomele neuropatiei proximale includ o durere brusc─â ┼či ascu┼úit─â ├«n ┼čold, coaps─â sau fese, de obicei pe o singur─â parte a corpului, care poate face dificil─â trecerea de la pozi┼úia ├«n ┼čezut la cea vertical─â. Persoanele cu neuropatie focal─â pot avea dificult─â┼úi de concentrare, o vedere dubl─â sau pot prezenta paralizie facial─â ├«ntr-o parte a fe┼úei.

Ţine sub control glicemia!

Pentru c─â nu exist─â ├«nc─â o terapie care s─â vindece neuropatia diabetic─â, tratamentul este menit s─â ├«ncetineasc─â progresia bolii. Primul pas este s─â fie ┼úinute sub control glicemia, tensiunea arterial─â ridicat─â ┼či nivelul colesterolului. Astfel sunt ├«nt├órziate sau prevenite anumite simptome, dar pot fi ┼či ameliorate cele deja existente.

Pentru a ajuta la calmarea unor dureri provocate de aceast─â tulburare, un medic poate recomanda administrarea anumitor medicamente, cum sunt opioidele sau medicamentele anticonvulsive. ┼×i exerci┼úiul fizic este foarte important, fiindc─â ajut─â la atenuarea durerilor, a arsurilor ┼či senza┼úiilor de furnic─âturi din picioare, dar ┼či a crampelor ┼či a sl─âbiciunii musculare.

Aproape jum─âtate din oamenii care sufer─â de diabet au neuropatie sau distruc┼úie nervoas─â. Neuropatia apare odat─â cu distruc┼úia produs─â de hiperglicemie. Medicul diabetolog verific─â existen┼úa neuropatiei prin realizarea mai multor teste de sensibilitate - pierderea senza┼úiei vibratorii prin utilizarea unui diapazon, testul pozi┼úiei ┼či alte teste care cuprind durerea, atingerea ┼či temperatura.

Exist─â o gam─â larg─â de tratamente care v─â pot ajuta s─â suporta┼úi durerea cauzat─â de neuropatie, ├«ns─â cel mai bun mod de a v─â ajuta este s─â face┼úi exerci┼úiu fizic, pentru a cre┼čte viteza s├óngelui, s─â men┼úine┼úi o diet─â s─ân─âtoas─â, s─â v─â controla┼úi glicemia ┼či s─â v─â lua┼úi medicamentele antidiabetice ├«n mod regulat.