Când devin îngrijorătoare transpiraţiile nocturne

1 2 jpg jpeg

Din punct de vedere medical, transpiraţia în somn se numeşte hiperhidroză nocturnă. Din această cauză, este posibil ca somnul să-ţi fie perturbat. Uneori, transpiraţiile în exces te trezesc şi este nevoie să schimbi pijamalele şi aşternuturile îmbibate de sudoare. Dacă ţi se întâmplă în fiecare noapte, ar fi bine să te adresezi medicului de familie, pentru că poate fi unul dintre modurile de manifestare a unei afecţiuni care necesită tratament. Dacă sunt însoţite de dureri în piept Printre bolile care au ca simptom transpiraţiile ivite noaptea, în timpul somnului, se numără tuberculoza. În cazul te confrunţi nu doar cu transpiraţie, ci şi cu dureri în piept, dificultăţi de respiraţie, tuse persistentă sau cu sânge, oboseală accentuată sau inapetenţă, cere sfatul unui medic pneumolog. Din cauza unei infecţii Tuberculoza este o infecţie bacteriană, dar nu singura care se manifestă şi prin hipersudoraţie. Specialiştii menţioneză că există multe tipuri de infecţii care provoacă transpiraţie nocturnă, în exces, precum endocardita (infecţie a vaselor inimii sau a stratului intern al inimii), osteomielita (infecţie a oaselor). De aceea este important să ceri sfatul medicului dacă observi că se repetă tot mai des episoadele de transpiraţie pe parcursul nopţii. La menopauză În perioada de premenopauză şi odată cu instalarea menopauzei, femeie se pot confrunta cu neplăceri ca transpiraţiile nocturne, bufeurile, durerile de cap, oboseala. Pe lângă faptul că te poţi trezi cu pielea rece şi umedă din cauza transpiraţiei, inima îţi poate bătea mai repede sau poţi avea palpitaţii. Toate acestea apar ca urmare a schimbărilor care au loc la nivel hormonal odată cu trecerea la vârsta menopauzei.

Scăderea nivelului de zahăr din sânge sau hipoglicemia este una dintre cauzele transpiraţiilor nocturne. Glicemia redusă afectează funcţionarea normală a nervilor, ceea ce poate conduce la apariţia hipersudoraţiei. De asemenea, unele medicamente care se prescriu în caz de hipoglicemie este posibil să aibă ca reacţie adversă transpiraţia excesivă.

Transpiraţia nocturnă excesivă poate fi şi un efect advers al medicamentelor indicate în hipertensiune arterială şi depresie. Consultă medicul dacă la puţin timp după ce iei primele doze începi să ai probleme din cauza hipersudoraţiei nocturne, cu atât mai mult dacă acest efect secundar este însoţit şi de alte neplăceri, precum tusea prelungită, umflături (edeme) ale gleznelor, dureri de cap, tulburări digestive, ameţeli.

Anumite probleme de sănătate afectează sistemul nervos, ceea ce favorizează dereglarea funcţionării glandelor sudoripare. Acestea ajung să producă o cantitate mai mare de transpiraţie. De aceea, hipersudoraţia poate fi printre primele simptome ale unor afecţiuni neurologice. Este vorba despre boala Parkinson, scleroza multiplă şi chiar atacul cerebral.

Hiperhidroza sau transpiraţia abundentă a mâinilor, picioarelor, axilelor, abdomenului şi spatelui, indiferent de momentul zilei, indică o hiperactivitate a glandelor sudoripare.