Cancerul de pancreas, uciga┼čul t─âcut

1 2 jpg jpeg

Este întâlnit cu precădere la persoanele vârstnice, anual fiind diagnosticate în întreaga lume peste 200.000 de cazuri noi de cancer de pancreas.

Ce factori cresc riscul de cancer pancreatic

Exist─â o serie de factori care cresc ┼čansele de apari┼úie a acestei boli:

Tutunul - dubleaz─â ┼čansele de apari┼úie a acestei maladii la fum─âtori.

Vârsta - în 70% din cazuri este diagnosticat la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Alimenta┼úia ÔÇô bogat─â ├«n gr─âsimi ┼či carne favorizeaz─â apari┼úia cancerului de pancreas.

Pancreatita cronic─â ÔÇô inflama┼úia de durat─â a pancreasului poate fi asociat─â cu cre┼čterea riscului de apari┼úie a cancerului de pancreas.

Diabetul - at├ót diabetul de tip 1 (insulino-dependent), c├ót ┼či cel de tip 2 (insulino-independent) pot fi asociate cu riscul de a dezvolta cancer de pancreas.

Istoricul medical al familiei - dacă au existat în familie cazuri de cancer de pancreas, atunci acesta reprezintă un risc mărit să dezvolţi această boală.

Starea de sl─âbiciune, un simptom frecvent

Nu există semne specifice sau simptome caracteristice, însă, în cazul în care apar scaune deschise la culoare, stări de slăbiciune, îngălbenirea pielii, este bine să te adresezi de urgenţă unui medic de specialitate.

Durerea prezentă în partea superioară a abdomenului, stările de slăbiciune, pierderile inexplicabile în greutate, constipaţia, lipsa poftei de mâncare sunt simptome care pot ascunde probleme grave de sanătate.

Cancerul pancreatic deseori trece neobservat p├ón─â c├ónd devine avansat ┼či tot mai greu de tratat. Se ├«nt├ómpl─â frecvent ca simptomele s─â apar─â doar c├ónd acesta a crescut ┼či a ├«nceput s─â se extind─â ┼či la alte organe.

Semnele de boală diferă în funcţie de localizarea cancerului

Cancerul pancreatic localizat la nivelul capului pancreasului determină simptome precum pierderea ponderală, îngălbenirea pielii, durerile abdominale.

Cancerul pancreatic de la nivelul corpului pancreasului sau ├«n coada pancresului determin─â de obicei dureri abdominale ┼či sc─âderea ├«n greutate. Simptomele pot s─â apar─â mai devreme ├«n cazul ├«n care cancerul este localizat ├«n capul pancresului comparativ cu cele localizate la nivelul corpului sau al cozii lui.

O singur─â celul─â canceroas─â creste ┼či se divide extrem de rapid, transform├óndu-se ├«ntr-o tumor─â malign─â.