Cancerul colorectal, vindecabil în peste 90% din cazuri

1 2 jpg jpeg

Campania <<Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă>>, iniţiată luna aceasta de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer, îşi propune, ca şi anul trecut, să informeze asupra metodelor de prevenire şi de diagnosticare a cancerului de intestin gros.

Prin control periodic se reduc cu până la 80% şansele de apariţie a cancerului de colon. Iar dacă este depistat la timp, în peste 90% din cazuri cancerul de colon este vindecabil.

Care sunt factorii de apariţie a polipilor canceroşi, prin ce metode se poate trata cancerul colorectal şi care sunt şansele de supravieţuire după un diagnostic pozitiv - află pe site-ul www.invingemcancerul.ro, dar şi urmărind campania <<Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă>>, care se derulează în Capitală şi în Cluj-Napoca, pe toată durata lunii martie, lună dedicată luptei împotriva cancerului de intestin gros.

În Bucureşti, la metrou, pe magistralele M1 (Dristor –Pantelimon) şi M3 (Preciziei – Anghel Saligny), dar şi pe stradă, vor fi montate panouri cu mesajele de informare asupra importanţei controlului periodic. „În luna martie, vom încerca să oferim oamenilor, prin diverse canale de comunicare, cât mai multe informaţii, astfel încât să conştientizeze pericolul bolii şi importanţa unui control medical făcut la timp, pentru că acest tip de cancer, dacă este diagnosticat în stadiu incipient, poate fi tratat şi vindecat cu succes“, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în cadrul conferinţei de presă care a marcat începutul campaniei.

Încă nu s-au descoperit toate cauzele care favorizează apariţia celulor canceroase, dar se cunoaşte faptul că anumiţi factori ai mediului înconjurător, personali şi genetici joacă un rol important.

Persoanele care au în familie rude de gradul 1 care au fost diagnosticate cu acest tip de cancer până la vârsta de 45 de ani sunt cu 50% mai predispuse să dezvolte polipi maligni şi, ulterior, cancer colorectal.

Screening-ul este, la ora actuală, cea mai eficientă metodă prin care se poate depista boala în fază incipientă.

-prezenţa sângelui în scaun;

-scaune neobişnuite (diaree, constipaţie sau amândouă odată) de lungă durată şi fără altă

cauză aparentă;

-crampe frecvente, constante, timp de mai multe zile;

-scaune mai mici ca de obicei;

-diverse tulburări digestive şi de tranzit (balonări, senzaţie de saţietate);

-dureri abdominale difuze, asociind distensie abdominală;

-nevoia de a avea scaun, dar fără a elimina materii fecale;

-senzaţia de defecare incompletă;

-pierdere în greutate;

-anemie - de obicei, urmare a unei sângerări la nivelul intestinului, microscopică sau

macroscopică;

-durere difuză sau senzaţie de presiune, care pot iradia în regiunea perianală.

Un control medical amănunţit poate elimina suspiciunile legate de cancerul colorectal.