Boli semnalate de tusea persistent─â

1 2 jpg jpeg

Pentru a face diferen┼úa ├«ntre tusea productiv─â ┼či cea uscat─â, ┼úine cont de faptul c─â aceea seac─â nu produce expectora┼úie, senza┼úia fiind ca ┼či cum ceva ne-ar irita g├ótul. Apare ├«n r─âceli ┼či gripe, dar ┼či ├«n alergii. Tusea productiv─â presupune expectorarea de mucus ┼či sput─â. Din diverse cauze, de la viroze pulmonare p├ón─â la afec┼úiuni ca astmul, pneumonia, bron┼čiectaziile. Afec┼úiunile respiratorii

Este tusea iritant─â care urmeaz─â dup─â o r─âceal─â ┼či este considerat─â fireasc─â, pentru c─â organismul trebuie s─â elimine mucusul ├«n exces. ├Än acest caz, siropurile ┼či ceaiurile pectorale sunt o solu┼úie, nu antibioticele. ├Än general, dup─â o viroz─â, tusea poate ┼úine p├ón─â la 3 s─âpt─âm├óni.

O tuse ├«nso┼úit─â de expectora┼úie verzuie ┼či febr─â, dup─â viroze ┼či gripe, este semnul unei infec┼úii sau al unei bron┼čite acute de obicei cauzat─â de acela┼či virus netratat corespunz─âtor. Tot la medic se rezolv─â, fiindc─â antibioticele nu se iau dup─â indica┼úiile prietenilor!

O tuse persistent─â, foarte obositoare, ├«nso┼úit─â de transpira┼úii nocturne ┼či de pierdere ├«n greutate este specific─â tuberculozei. Urgent la medic! Tratamentul implic─â 6 luni de antibiotice puternice, dar rata de vindecare este azi de 99%.

O tuse cronic─â uscat─â, iritant─â, cu respira┼úie greoaie care se ├«nr─âut─â┼úe┼čte ├«n timpul nop┼úii, la trezire ┼či ├«n timpul efortului, este specific─â astmului cronic. Necesit─â consult medical de urgen┼ú─â, speciali┼čtii fiind singurii ├«n m─âsur─â s─â pun─â diagnosticul corect ┼či s─â dea tratamentul.

Tuse seac─â persistent─â, asociat─â cu st─âri de epuizare, lips─â de aer ┼či reten┼úie de ap─â? Toate aceste simptome sunt specifice unor probleme cardiace. Din nou, ├«nt├ólnirea cu medicul de familie este mai mult dec├ót necesar─â.

Acest simptom poate fi ├«nso┼úit uneori ┼či de tuse, care apare imediat dup─â mas─â sau ne treze┼čte noaptea din somn. De obicei, ea este cauzat─â de mesele copioase luate seara t├órziu. Pentru a reduce afluxul de acid po┼úi s─â pui ├«nc─â o pern─â sub cap, dar ┼či s─â folose┼čti unele preparate u┼čoare, cum ar fi cele homeopate.

Anumite tratamente au ca efect secundar tusea uscat─â, care se ├«nr─âut─â┼úe┼čte noaptea. ├Än acest caz, ia leg─âtura cu medicul care ┼úi le-a prescris. Printre cele cu acest efect se num─âr─â anumite terapii indicate pentru reglarea tensiunii arteriale.

Fiecare dintre noi reac┼úioneaz─â diferit func┼úie de propriile sensibilit─â┼úi. De exemplu, pentru un nefum─âtor fumul de ┼úigar─â poate fi iritant la nivelul pl─âm├ónilor ┼či c─âilor respiratorii. Alergici putem fi ┼či la praf, poluare, vapori de vopsea, p─âr de animale, polen, iarb─â. ├Än aceste situa┼úii, tusea apare imediat, ca o reac┼úie de cur─â┼úare a c─âilor respiratorii.

Tusea unui fum─âtor este ceva obi┼čnuit, dar dac─â devine necontrolabil─â ┼či persistent─â, medicul va recomanda un examen pulmonar. Dar, de re┼úinut c─â nu este niciodat─â prea t├órziu s─â ne l─âs─âm de fumat fiindc─â fumatul produce afec┼úiuni ireversibile ale c─âilor respiratorii.