Boli pe care le po┼úi mo┼čteni de la p─ârin┼úi

1 2 jpg jpeg

Diabetul zaharat

Dac─â p─ârin┼úii sufer─â de o form─â de diabet, copiii pot mo┼čteni boala. Cel mai mare grad de risc ├«l au persoanele care au ambii p─ârin┼úi bolnavi de diabet zaharat.

Cercet─ârile de specialitate au ar─âtat c─â rudele de gradul I ale unei persoane care sufer─â de diabet de tip II prezint─â un risc de trei ori mai mare de a face boala. Dac─â ai rude care sufer─â de diabet ai grij─â s─â duci un stil de via┼ú─â s─ân─âtos, bazat pe mi┼čcare ┼či alimenta┼úie s─ân─âtoas─â.

Unele tipuri de cancer

Printre afec┼úiunile care pot fi mo┼čtenite este ┼či cancerul. Formele de cancer cel mai mult influen┼úate de gene sunt cel mamar, ovarian, de stomac ┼či cancerul de colon. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â femeile care prezint─â muta┼úiile genelor BRCA1 ┼či BRCA2 prezint─â un risc dublu de a dezvolta cancer de s├ón pe parcursul vie┼úii, fa┼ú─â de cele care nu prezint─â aceste anomalii.

Testarea genetică este cea care îţi poate spune dacă ai predispoziţie către una dintre aceste forme de cancer.

Anumite afecţiuni ale ochilor

Multe dintre afec┼úiunile oculare pot fi influen┼úate genetic. Printre acestea se num─âr─â miopia, astigmatismul, glaucomul ┼či hipermetropia. De aceea, este foarte important ca p─ârin┼úii care sufer─â de o astfel de afec┼úiune s─â mearg─â cu copii la un control oftalmologic de rutin─â, pentru ca eventualele probleme s─â fie depistate din timp.

Fibroza chistic─â

Fibroza chistic─â, afec┼úiune determinat─â de muta┼úia unei singure gene, este o alt─â boal─â care poate fi mo┼čtenit─â. Este o boal─â incurabil─â, care afecteaz─â ├«n special pl─âm├ónii ┼či pancreasul. Speran┼úa de via┼ú─â a celor diagnostica┼úi cu fibroz─â chistic─â este de aproximativ 36 de ani. Boala este cel mai adesea descoperit─â ├«n timpul copil─âriei.