Boli pe care le poţi lua din casă
1. Răceala şi gripa
Gripa şi răceala sunt provocate de viruşi pe care-i poţi contacta în orice moment. Aceştia se răspândesc foarte uşor de la un individ la altul şi pot induce boala indiferent de sezon.
2. Sinuzita
Afecţiunile respiratorii precum sinuzita sunt foarte des întâlnite în rândul bolilor contractate din casă. Singura soluţie pentru prevenirea acestor tipuri de îmbolnăviri este igiena riguroasă personală şi a suprafeţelor şi obiectelor din casă.
3. Bronşita
Tot din „familia” afecţiunilor respiratorii face parte şi bronşita. Specialiştii trag, însă, un semnal de alarmă în ceea ce priveşte dezinfecţia.
Un studiu european multinaţional recent realizat pe un eşantion de peste 3.500 de oameni a demonstrat că utilizarea menajeră a produselor pe bază de hipoclorit de sodiu se asociază mai frecvent cu afecţiuni respiratorii, deci trebuie să selectăm cu grijă produsele pe care le utilizăm pentru dezinfecţie în casă.
Te-ar mai putea interesa:
- Iată cum îţi măsori tensiunea acasă!
- Unde se ascund microbii în casă
4. Infecţiile virale
Viruşii sunt agenţi infecţioşi de dimensiuni foarte mici, care se înmulţesc numai în organismele vii, putând produce boli, dar care pot rezista păstrându-şi capacitatea infecţioasă şi în mediu, dependent de condiţiile fizice şi chimice.
De aceea, ei provoacă deseori infecţii virale greu de stăpânit. Fără suprafeţe umede şi murdare aflate în casă, aceste microorganisme nu pot supravieţui şi căminul devine un loc sigur atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.
Curăţenia e importantă
Baia şi bucătăria sunt zonele din casă în care viruşii pot persista în concentraţii periculoase în aer şi pe suprafeţe. Trebuie acordată o grijă suplimentară curăţeniei, aerisirii şi dezinfectării suprafeţelor din aceste camere. În plus, trebuie să dezinfectăm şi alte zone cărora nu le acordăm atenţie în mod uzual, precum clanţele uşilor, întrerupătoarele şi chiar parchetul.
Prin activităţi de curăţenie şi dezinfectare, viruşii, bacteriile, paraziţii şi fungii din casă sunt distruşi deoarece este îndepărtat şi modificat chimic micromediul lor de persistenţă şi înmulţire.
Atenţie la copii!
Răceala şi gripa sunt periculoase pentru toate grupele de vârstă, dar efectele asupra celor mici pot fi mai severe din cauza imunităţii lor în formare. O simplă raceală a copilului poate avea efecte şi pe termen lung, de aceea tinerele mame trebuie să protejeze copiii de persoanele bolnave şi de suprafeţele insuficient curăţate sau dezinfectate.