Boli legate de mâinile murdare

1 2 jpg jpeg

Poate părea de necrezut că în secolul 21 încă vorbim de boli legate de mâinile murdare, dar se pare că spălarea mâinilor este, în continuare, o problemă. Mâinile intră în contact cu tot ce ne înconjoară, de aceea este atât de important să păstrăm o igienă strictă în acest sens. Altfel, mâinile murdare sunt răspunzătoare de răspândirea mai multor boli infecţioase intestinale sau ale sistemului respirator. Iată ce boli pot răspândi mâinile murdare.

Contaminarea mâinilor se poate face foarte simplu de la un bolnav la om sănătos, în timpul îngrijirii bolnavului. De aceea, cei care lucrează în sistemul medical trebuie să facă o dezinfectare serioasă a mâinilor de fiecare dată după ce intră în contact cu bolnavul. Apoi, cei care lucrează direct cu animale, contaminarea se poate face în timpul jupuitului sau manipulării blănurilor sau pieilor. Poate părea ciudat, dar riscul contaminării încă există.

Boli legate de m├óinile murdare ÔÇô surse de contaminare

Alte surse de contaminare a mâinilor sunt: apa poluată, prin praf, sol, alimente sau gunoaie. De altfel, se poate să contactăm anumite boli prin infectarea unor obiecte în urma atingerii acestuia cu mâinile murdare. Mâinile sunt cel mai des folosite de către om, de la ingerarea alimentelor, la spălarea nasului sau a feţei. Deci, ar trebui să acordăm mare atenţie igienei lor. Copiii ar trebui îngrijiţi cu atenţie, mai ales că ei au tendinţa de a băga orice în gură, mai ales mâinile.

Chiar dac─â sun─â r─âu, exist─â boli grave ce pot fi contactate ┼či din cauza nesp─âl─ârii m├óinilor. Iat─â doar c├óteva: poliomielita, infec┼úiile streptococice ┼či stafilococice, TBC, difteria, hepatita viral─â, enterovirozele ┼či chiar antrax sau tularemia. Deci, sp─âlarea m├óinilor nu ar trebui tratat─â superficial.

Boli legate de m├óinile murdare ÔÇô cum prevenim infectarea

├Änainte de a prezenta pe scurt ce boli sunt legate de m├óinile murdare ┼či sunt cele mai frecvente, iat─â c├óteva sfaturi pentru prevenirea infect─ârii cu vreo boal─â:

- sp─âlarea m├óinilor ├«nainte ┼či dup─â folosirea toaletei, mai ales a celei publice;

- sp─âlarea m├óinilor ├«nainte ┼či dup─â mas─â;

- dezinfectarea mâinilor după vizita la un bolnav;

- copiii afla┼úi ├«n comunitate ar trebui ├«ncuraja┼úi s─â nu foloseasc─â tac├ómurile, paharele ┼či farfuriile sau m├óncarea la comun cu ceilal┼úi colegi;

- spălarea mâinilor după joaca cu animalul de companie.

Hepatita A sau ÔÇťboala m├óinilor murdareÔÇŁ, dup─â cum mai este denumit─â ea, este una dintre cele mai periculoase, c─âci ea poate afecta serios ficatul. De aceea, copiii trebuie ├«nv─â┼úa┼úi s─â se spele c├ót mai des pe m├óini ┼či s─â intre ├«n contact c├ót mai pu┼úin cu zone foarte murdare sau obiecte luate de pe jos. Hepatita se dezl─ân┼úuie ca orice grip─â la ├«nceput, apoi apar lipsa poftei de m├óncare, diareea ┼či ├«ng─âlbenirea pielii ┼či ochilor (specifice hepatitei A). Dar, se ├«nt├ómpl─â, mai rar ce-i drept, ca bolnavii s─â nu prezinte niciun simptom, ┼či, deci, nici ei nu ┼čtiu c─â pot contagia pe al┼úii. De aceea, prevenirea este important─â.

Boli legate de m├óinile murdare ÔÇô bron┼čita ┼či meningita

Gripa ┼či meningita, dou─â boli cauzate de m├óinile murdare. Infec┼úia viral─â contagioas─â, adic─â gripa ┼či meningita, o boal─â mai rar─â, pot fi contactate f─âr─â probleme din cauza nesp─âlatului pe m├óini. Acestea sunt bacterii ce tr─âiesc mult mai bine ├«n mediile murdare. Dar dac─â igiena se face ├«n mod corect ┼či consecvent, acestea sunt u┼čor de prevenit.

Bron┼čita, una dintre cele mai frecvente boli, se poate lua simplu ┼či rapid prin m├óinile murdare. Aceasta cauzeaz─â sistemul respirator, prin inflamarea c─âilor respiratorii, de aici tuse ┼či respira┼úie mai grea. Nu este o boal─â de trecut cu vederea, dar se poate preveni prin sp─âlarea m├óinilor.

Diareea infec┼úioas─â este una dintre bolile ce pot ap─ârea de pe urma m├óinilor murdare. C├ónd igienizarea m├óinilor se face rar, se permite favorizarea unor germeni patogeni ce produc toxine, care declan┼čeaz─â diareea. Nu este de glumit cu ea, c─âci se manifest─â cu febr─â, grea┼ú─â, pierderi ├«n greutate, deshidratare. Este o boal─â ce poate fi asociat─â ┼či cu rosul unghiilor sau suptului degetelor.

Boli legate de m├óinile murdare ÔÇô bolile ce afecteaz─â stomacul, diareea ┼či enteroviroza

O alt─â boal─â destul de grav─â, ce afecteaz─â stomacul este enteroviroza. Viru┼čii lua┼úi prin lipsa de igien─â pot afecta stomacul. Simptomele nu sunt cele mai u┼čoare: febr─â, vom─â, deshidratare mare, grea┼ú─â, diaree, dureri abdominale, lipsa poftei de m├óncare. Viru┼čii care produc asemenea boli se pot lua foarte u┼čor din cauza m├óinilor murdare. Medicii avertizeaz─â de mult timp c─â mediul umed ┼či murdar este propice dezvolt─ârii bacteriilor ┼či viru┼čilor responsabil pentru bolile frecvente.

Mai grav este c├ónd din cauza igienei se contacteaz─â boli mult mai grave, precum tuberculoza, antrax sau poliomielit─â. De aceea, evita┼úi mediile umede, cu mucegai, mediile murdare ┼či foarte murdare ┼či ave┼úi grij─â mare la igienizarea c├ót mai serioas─â a voastr─â ┼či a familiei voastre.