Boala Lyme: simptome

1 2 jpg jpeg

Lyme mai este supranumit─â ┼či ,,boala cu 1.000 de fe┼úe" din pricina faptului c─â, afect├ónd ├«ntregul organism, simptomele ei mimeaz─â foarte bine simptomele altor afec┼úiuni, ca de exemplu:

Boli fizice: scleroz─â multipl─â, poliartrit─â reumatoid─â, tiroidit─â Hashimoto, sindrom Sjogren, fibromialgie, paralizie Bell, sindromul Guillain Barre, Parkinson;

Boli psihiatrice: psihoz─â, anxietate,depresie, atacuri de panic─â, tulbur─âri obsesiv compulsive, sindromul AHDH, autism, dislexie, bipolaritate.

De asemenea, reac┼úia individual─â fa┼ú─â de agentul patogen este foarte diferit─â de la om la om, rezult├ónd o varietate de constela┼úii de simptome, de la bolnav la bolnav, care face ┼či mai dificil─â sarcina diagnostic─ârii pe baza unui tablou unic de simptome, comun tuturor pacien┼úilor.

Uneori, prin mu┼čc─âtura de c─âpu┼č─â, pe l├óng─â infestarea cu virusul Bb, se pot transmite ┼či alte infec┼úii: Babesia, Erlychia, Chlamydia Pneumoniae, Bartonella, EBV, CMV, Toxoplasma, Anaplasma, Giardia, Lamblia etc.

Majoritatea persoanelor care sunt mu┼čcate de c─âpu┼če nu contacteaz─â boala Lyme. Riscul de a contacta boala de la o c─âpu┼č─â infectat─â cre┼čte pe m─âsur─â ce trece mai mult timp de la momentul mu┼čc─âturii. Pentru a minimiza riscul infect─ârii, trebuie s─â ┼čtii care sunt simptomele, cum identifici stadiile bolii ┼či care este tratamentul adecvat!

Etapa I. Depistarea precoce a bolii Lyme (1-4 săptămâni)

Boală Lyme localizată precoce se dezvoltă la câteva zile după ce aţi fost infectat. În stadiul 1, este posibil să aveţi:

- O erup┼úie ro┼čie extins─â, circular─â - Simptome asem─ân─âtoare gripei, cu sau f─âr─â erup┼úii cutanate - Lips─â de energie - Dureri de cap - Dureri musculare ┼či articulare - ├Än unele cazuri, persoan─â infectat─â nu observ─â niciun simptom al stadiului 1.

Etapa II. Infecţia diseminată timpuriu

├Än cazul ├«n care boal─â Lyme nu este depistat─â ┼či tratat─â la apari┼úia primelor simptome sau dac─â nu ave┼úi simptome care s─â necesite tratament, infec┼úia poate afecta pielea, articula┼úiile, sistemul nervos ┼či inim─â ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni sau luni de la infec┼úia ini┼úial─â.

Simptomele pot include:

- O erup┼úie cutanata extins─â, circular─â. Majoritatea erup┼úiilor apar pe mai multe p─âr┼úi ale corpului pe m─âsur─â ce infec┼úia se r─âsp├ónde┼čte.

- Durere, sl─âbiciune, amor┼úeal─â ├«n bra┼úe ┼či picioare

- Incapacitatea de a folosi mu┼čchii fe┼úei

- Dureri de cap sau le┼čin

- Memorie slab─â ┼či capacitate redus─â de concentrare

- Conjunctivită sau deteriorarea ţesutului ochiului

- Episoade scurte de durere, ro┼čea┼ú─â ┼či tumefiere ale articula┼úiilor mari, cel mai adesea la genunchi. Problemele cu articula┼úiile sunt comune ├«n acest caz

- Palpitaţii sau probleme cardiace (în cazuri rare).

Etapa III. Faz─â cronic─â a bolii Lyme

Dac─â boala Lyme nu este tratat─â prompt ┼či eficient, deteriorarea articula┼úiilor, nervilor ┼či a creierului poate ├«ncepe luni sau chiar ani dup─â ce a┼úi fost infectat.

Simptomele acestui stadiu includ:

- Artrit─â - afecteaz─â cel mai des genunchii. Exist─â persoane care ajung s─â sufere de artrit─â cronic─â cauzat─â de boal─â Lyme, care provoac─â episoade recuren┼úe de umflare, ro┼čea┼ú─â ┼či acumulare de lichid ├«n una sau mai multe articula┼úii.

- Amor┼úeal─â ┼či furnic─âturi ├«n m├óini, picioare sau spate

- Oboseal─â cronic─â

- Incapacitatea de a controla mu┼čchii fe┼úei

- Probleme cu memoria, starea de spirit ┼či probleme de vorbire.

- Probleme cu inima (cazuri rare). Cele mai grave probleme cardiace se pot trata, f─âr─â niciun prejudiciu, pe termen lung.

- Simptomele din etapa II ┼či etapa III pot fi primele semne ale bolii Lyme ├«n cazul persoanelor care nu au avut o erup┼úie cutanat─â sau alte simptome ale infec┼úiei timpurii.

Diagnosticarea bolii Lyme

Medicii pot diagnostica boala prin date fizice, cum ar fi erup┼úia cutanat─â, ├«mpreun─â cu un istoric al simptomelor. Cu toate acestea, nu toat─â lumea are erup┼úii cutanate ┼či nu toate persoanele ├«┼či amintesc c─â au fost mu┼čcate.

Pentru confirmarea diagnosticului, pot fi făcute teste de sânge speciale la 3-4 săptămâni după ce a avut loc un posibil contact. Alte teste pot ajuta la diagnosticarea bolii Lyme sau la excluderea altor condiţii.

Tratament

De cele mai multe ori, boala Lyme se trateaz─â cu antibiotice, mai ales dac─â infec┼úia este diagnosticat─â ┼či tratat─â precoce. Etapele ulterioare au nevoie de tratament pe termen lung.

Exist─â discu┼úii dac─â ┼či alte insecte (precum ┼ú├ón┼úarii) pot transmite boala, dar ├«nc─â nu s-au publicat studii ├«n aceast─â privin┼ú─â. Se ┼čtie ├«ns─â c─â infec┼úia (borrelioza) se transmite prin s├ónge, de la mam─â la f─ât (prin placent─â).

De asemenea, sunt medici, pu┼úini la num─âr, care sus┼úin c─â boala se poate transmite ┼či prin fluidele corpului (de pild─â prin contact sexual). Deocamdat─â nu s-au realizat studii bine documentate ├«n acest sens.