Atenţie la tratamentul stomatologic în sarcină!

1 2 jpg jpeg

Fără radiaţii în sarcină

Cariile dentară ar trebui tratate înainte de sarcină, deoarece, în prealabil, necesită realizarea unei radiografii dentare, care poate afecta dezvoltarea fătului. Expunerea gravidelor la radiaţii chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp se recomandă a fi evitată îndeosebi în primul trimestru de sarcină. Radiografiile în primele trei luni de sarcină se pot realiza doar în caz de urgenţă, iar gravida trebuie să-şi acopere burta cu un şort special din plumb.

Gingivita poate da bătăi de cap

Una dintre problemele care apar frecvent în sarcină este aşa-numita gingivită de sarcină. Aceasta apare între a patra şi a şaptea lună de sarcină, chiar dacă gravida are o igienă dentară corectă. Gingivita este cauzată de placa bacteriană şi se manifestă prin sângerări ale gingiei. În ciuda acestui disconfort, stomatologii recomandă păstrarea unei igiene riguroase a danturii. În caz contrar, creşte riscul de naştere prematură.

Nu se iau analgezice după ureche

O greşeală frecventă pe care o fac gravidele este administrarea de analgezice împotriva durerilor de dinţi. În timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, nu se recomandă administrarea niciunei pastile fără ca medicul care are sub observare gravida să fie informat. Se interzice administrarea de ibuprofen, aspirină, paracetamol şi de algocalmin.