Atenţie la polipii de pe colon!

1 2 jpg jpeg

Polipii de pe colon se întâlnesc mai des la persoanele care au o dietă hipercalorică, bogată în lipide şi proteine şi săracă în fibre alimentare. Vârsta reprezintă un alt factor care influenţează apariţia polipilor.

Astfel, potrivit dr. Alina Bondoc, medic primar gastroenterolog la Hiperclinica MedLife Titan, aceştia se întâlnesc rar la persoanele cu vârsta sub 30 de ani şi ajung să afecteze 30% din populaţia trecută de 50 de ani. Şi factorii genetici au un rol în apariţia polipilor colonici, căci s-a demonstrat că persoanele care au rude de gradul I cu cancer de colon au o incidenţă crescută la apariţia acestora.

De aceea, este recomandat ca persoanele aflate în această situaţie să facă o colonoscopie cu 10 ani mai devreme decât vârsta rudei diagnosticate cu neoplasm colorectal (cancer de colon). Şi alcoolul, sedentarismul şi fumatul se află printre factorii de risc, potrivit mai multor studii.

Polipii colonici sunt, de regulă, lipsiţi de simptome. Ocazional însă poate apărea eliminarea de sânge prin scaun (rectoragia). Când sunt voluminoşi şi se află în ultima parte a colonului (colonul sigmoid) pot apărea diareea sau constipaţia.

Cum cei mai mulţi polipi colonici nu dau simptome, aceştia sunt descoperiţi în urma unor investigaţii medicale ale mucoasei colonului.

Acestea sunt rectosigmoidoscopia cu tub flexibil (examinarea endoscopică a părţii inferioare a colonului), irigografia (vizualizare radiologică a colonului cu ajutorul unei substanţe de contrast, pasta baritată) şi colonoscopia (este realizată cu ajutorul unui tub subţire, flexibil, dotat cu o cameră de filmat, cu ajutorul căreia sunt vizualizate eventualele formaţiuni de la nivelul colonului).

Polipii de pe colon trebuie extirpaţi, pentru că pot deveni maligni în timp, chiar dacă medicul nu descoperă celule canceroase în urma biopsiei. Cei mai mulţi polipi sunt îndepărtaţi în timpul colonoscopiei, însă în cazul celor de dimensiuni foarte mari este nevoie de intervenţie chirurgicală.

Polipii colonici sunt de mai multe tipuri, cel mai des întâlniţi fiind polipii adenomatoşi, adică leziuni premaligne, care pot evolua către cancer colorectal într-un interval variabil de timp, de la 5 la 10 ani.

Aceştia sunt descoperiţi în cursul unei colonoscopii, apoi trebuie făcută biopsia, pentru a identifica tipul de polip şi prezenţa displaziei (leziune premalignă) de grad uşor, mediu sau sever. Doar examinarea polipului în totalitate exclude sau pune diagnosticul de malignizare.