Atenţie la polipii de pe colon!

1 2 jpg jpeg

Polipii de pe colon se ├«nt├ólnesc mai des la persoanele care au o diet─â hipercaloric─â, bogat─â ├«n lipide ┼či proteine ┼či s─ârac─â ├«n fibre alimentare. V├órsta reprezint─â un alt factor care influen┼úeaz─â apari┼úia polipilor.

Astfel, potrivit dr. Alina Bondoc, medic primar gastroenterolog la Hiperclinica MedLife Titan, ace┼čtia se ├«nt├ólnesc rar la persoanele cu v├órsta sub 30 de ani ┼či ajung s─â afecteze 30% din popula┼úia trecut─â de 50 de ani. ┼×i factorii genetici au un rol ├«n apari┼úia polipilor colonici, c─âci s-a demonstrat c─â persoanele care au rude de gradul I cu cancer de colon au o inciden┼ú─â crescut─â la apari┼úia acestora.

De aceea, este recomandat ca persoanele aflate ├«n aceast─â situa┼úie s─â fac─â o colonoscopie cu 10 ani mai devreme dec├ót v├órsta rudei diagnosticate cu neoplasm colorectal (cancer de colon). ┼×i alcoolul, sedentarismul ┼či fumatul se afl─â printre factorii de risc, potrivit mai multor studii.

Polipii colonici sunt, de regul─â, lipsi┼úi de simptome. Ocazional ├«ns─â poate ap─ârea eliminarea de s├ónge prin scaun (rectoragia). C├ónd sunt volumino┼či ┼či se afl─â ├«n ultima parte a colonului (colonul sigmoid) pot ap─ârea diareea sau constipa┼úia.

Cum cei mai mul┼úi polipi colonici nu dau simptome, ace┼čtia sunt descoperi┼úi ├«n urma unor investiga┼úii medicale ale mucoasei colonului.

Acestea sunt rectosigmoidoscopia cu tub flexibil (examinarea endoscopic─â a p─âr┼úii inferioare a colonului), irigografia (vizualizare radiologic─â a colonului cu ajutorul unei substan┼úe de contrast, pasta baritat─â) ┼či colonoscopia (este realizat─â cu ajutorul unui tub sub┼úire, flexibil, dotat cu o camer─â de filmat, cu ajutorul c─âreia sunt vizualizate eventualele forma┼úiuni de la nivelul colonului).

Polipii de pe colon trebuie extirpaţi, pentru că pot deveni maligni în timp, chiar dacă medicul nu descoperă celule canceroase în urma biopsiei. Cei mai mulţi polipi sunt îndepărtaţi în timpul colonoscopiei, însă în cazul celor de dimensiuni foarte mari este nevoie de intervenţie chirurgicală.

Polipii colonici sunt de mai multe tipuri, cel mai des ├«nt├ólni┼úi fiind polipii adenomato┼či, adic─â leziuni premaligne, care pot evolua c─âtre cancer colorectal ├«ntr-un interval variabil de timp, de la 5 la 10 ani.

Ace┼čtia sunt descoperi┼úi ├«n cursul unei colonoscopii, apoi trebuie f─âcut─â biopsia, pentru a identifica tipul de polip ┼či prezen┼úa displaziei (leziune premalign─â) de grad u┼čor, mediu sau sever. Doar examinarea polipului ├«n totalitate exclude sau pune diagnosticul de malignizare.