Atenţie la medicamentele luate fără reţetă

1 2 jpg jpeg

Cum se întâmplă cu toate medicamentele, şi cele fără reţetă pot fi ineficiente şi chiar îţi pot înrăutăţi starea dacă le iei incorect şi pe o perioadă îndelungată. Câteva dintre pastilele pe care le iei de la farmacie fără să ai nevoie de reţetă sunt: analgezicele, tratamentele împotriva răcelii şi gripei, medicamentele împotriva alergiilor, acidităţii stomacului şi a constipaţiei. Analgezicele afectează stomacul

Medicamentele pentru combaterea durerilor de cap, de dinţi, a celor menstruale sau a celor care însoţesc răceala sau gripa pot da dependenţă dacă sunt folosite în mod abuziv. De asemenea, este bine să respecţi şi câteva reguli simple. Astfel, medicamentele care conţin acid acetilsalicilic (precum aspirina) şi paracetamolul se iau întotdeauna după masă. În caz contrar, acestea pot afecta stomacul.

Pentru a limita orice risc, specialiştii te sfătuiesc să optezi pentru aspirina tamponată. Ţine cont că aspirina este contraindicată dacă suferi de ulcer gastroduodenal sau de astm bronşic. De asemenea, nu este indicată copiilor cu vârsta sub 16 ani, din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye, o boală rară care afectează creierul şi ficatul. În cazul paracetamolului, nu se recomandă un tratament mai lung de cinci zile, deoarece poate afecta ficatul şi rinichii.

Picăturile care îţi desfundă nasul atunci când eşti răcit sau gripat pot să-ţi dea dependenţă. Aceasta poate apărea după numai o săptămână de la folosirea lor.

În plus, administrate pe o perioadă lungă, picăturile îşi pierd eficacitatea şi, din cauză că vei continua să respiri pe gură, poţi suferi complicaţii, precum otite, bronşite, traheite sau faringite. Copiii şi bătrânii pot ajunge să-şi piardă chiar mirosul. De aceea, este foarte important să respecţi întocmai perioada de administrare specificată pe prospect.

Folosite în tratamentul simptomelor alergice şi al mâncărimilor, antihistaminicele sunt periculoase dacă sunt luate în combinaţie cu anumite antidepresive şi cu alcool.

Chiar şi în dozele recomandate, ele pot da somnolenţă, ameţeli, tulburări de concentrare şi, uneori, coşmaruri, nervozitate, stare de euforie neobişnuită (în special la copii), tulburări de vedere, zgomote la nivelul urechilor şi tremur.

În doze mari, simptomele includ confuzie, spasme musculare, halucinaţii, tremur, înroşirea feţei, bătăi rapide de inimă şi, rareori, convulsii.

Medicamentele antiacide, cum sunt ranitidina şi pantoprazolul, se iau pentru a calma arsurile stomacului sau durerile date de ulcer. Atenţie însă! Antiacidele pot influenţa absorbţia altor medicamente, de aceea nu trebuie luate mult timp.

Indicate pentru combaterea constipaţiei, laxativele determină, pe termen lung, dependenţă şi duc la perturbarea funcţiei intestinului. În cazul copiilor, ele se administrează numai la indicaţia medicului.

Recomandări

* Citeşte întotdeauna prospectul înainte de administrarea medicamentului.

* Respectă cu stricteţe indicaţiile.

* Fii atent la data de expirare a medicamentului şi asigură-te, dacă îl ai de mai mult timp, că acesta nu şi-a modificat

culoarea, mirosul şi consistenţa.

* Cere sfatul farmacistului în situaţia în care urmezi tratament pentru o boală cronică, pentru a te asigura că substanţele nu interacţionează între ele.

* Spune-i medicului de familie despre medicamentele pe care le iei.