Aşa te pregăteşti pentru operaţie!

1 2 jpg jpeg

Pentru ca operaţia recomandată să fie reuşită, informează-ţi din timp medicul chirurg care urmează să te opereze despre bolile de care suferi şi dacă urmezi sau nu tratament medicamentos, adoptă un stil de viaţă sănătos şi încearcă să-ţi învingi frica.

Mănâncă sănătos şi fă mişcare

Fiecare dintre noi a trecut cel puţin o dată în viaţă pe la spital. De aceea, ştii că această experienţă nu este tocmai plăcută. Ce te faci însă când lucrurile se complică şi trebuie să treci printr-o operaţie?

Ei bine, începe prin a face schimbări simple în stilul tău de viaţă, cum ar fi să mănânci echilibrat şi să faci mişcare cel puţin o oră pe zi. S-a dovedit că alimentaţia sănătoasă şi sportul sunt benefice înainte de operaţie, grăbind vindecarea.

Analize obligatorii

Alcoolul şi tutunul întârzie vindecarea şi, de aceea, trebuie să renunţi la băuturile spirtoase şi la ţigări cu cel puţin 14 zile înainte de operaţie. În funcţie de vârstă şi de starea ta de sănătate, medicul îţi recomandă să faci un set de investigaţii medicale înainte de intervenţia chirurgicală.

Aceste analize sunt obligatorii: hemoleucograma, grupa şi Rh-ul sanguin, glicemia, ureea, creatinina, probele hepatice, ionograma, EKG-ul şi radiografia pulmonară. La acestea se adaugă şi analizele ce ţin de boala de care suferi.

Vorbeşte deschis cu doctorul

Pentru a evita eventualele complicaţii, informează-ţi medicul chirurg despre problemele tale: este bine să-i spui din timp dacă eşti alergic, dacă iei vitamine şi dacă ai urmat sau iei în prezent pastile sau orice alt tratament. Unele medicamente pe care le iei, fie cu sau fără prescripţie medicală, nu sunt recomandate înainte de operaţie.

Printre acestea se numără aspirina, unele antiinflamatoare şi unele suplimente alimentare. Nu în ultimul rând, medicul tău trebuie să ştie dacă suferi de anumite afecţiuni care îngreunează intervenţia, cum ar fi bolile cardiovasculare, problemele de coagulare a sângelui, bolile renale ori pulmonare sau tulburările tiroidiene.

Fără medicamente cu o seară înainte

În cele mai multe cazuri, indiferent de operaţie, este indicat să nu mănânci şi să nu bei nimic cu o seară înainte.

Renunţă să mai iei medicamente, excepţie făcând doar cazurile în care doctorul ţi-a recomandat acest lucru. Îndepărtează-ţi lentilele de contact ori proteza dentară. Trebuie să ştii că zona în care vei fi operat trebuie să fie rasă.