Artrita face tot mai multe victime în rândul femeilor

1 2 jpg jpeg

Din p─âcate tot mai multe femei din ├«ntreaga lume, chiar ┼či sub 30 de ani, sunt afectate de artrita. Speciali┼čtii spun c─â schimbarea modului de via┼ú─â, lipsa exerci┼úiilor fizice ┼či a unei diete s─ân─âtoase au dus ├«n ultimii ani la cre┼čterea num─ârului de cazuri de artrit─â ├«n r├óndul femeilor. ┼×i ├«n Rom├ónia num─ârul acestora este ├«n continu─â cre┼čtere, tot mai multe femei fiind victime ale osteoartritei ┼či artritei reumatoide.

Ce este artrita?

Artrita afecteaz─â ├«n general ├«ncheieturile m├óinilor, coloana vertebral─â ┼či genunchii. Ea poate fi ├«mp─âr┼úit─â ├«n osteoartrit─â, cauzat─â de uzura mu┼čchilor odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â ┼či artrita inflamatorie. ├Än mod obi┼čnuit primele semnele ale bolii sunt reprezentate de dureri surd─â ├«n zona genunchilor care devin din ce ├«n ce mai sup─âr─âtoare c├ónd urci sc─ârile, te ridici brusc de pe scaun sau c├ónd stai pe scaun ├«n diverse pozi┼úii. Pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â, chiar ┼či mersul devine tot mai dificil ┼či vei observa. Femeile sunt cele mai expuse la aceast─â boal─â, raportul femei-b─ârba┼úi fiind de 20 la 1.

Genele mo┼čtenite joac─â un rol important

Femeile cu v├órste cuprinse ├«ntre 20 ┼či 40 de ani sufer─â mai des de artrit─â reumatoid─â, ├«n timp ce cele trecute de 40 de ani sufer─â de osteoartrit─â. Printre factorii care contribuie decisiv la declan┼čarea artritei se num─âr─â obezitatea ┼či mo┼čtenirea genetic─â. De fapt, spun speciali┼čtii, c─â acesta din urm─â ar putea fi chiar unul din motivele principale pentru debutul bolii la femei tinere.

Exist─â cazuri ┼či de artrit─â juvenil─â. Despre aceasta ├«ns─â speciali┼čtii nu pot oferi prea multe detalii, pentru c─â nu se cunosc cauzele care ar putea s─â o provoace la v├órste at├ót de fragede. ┼×i, de┼či num─ârul copiilor diagnostica┼úi cu artrit─â este ├«n cre┼čtere, diagnosticul este de obicei ├«nt├órziat, fiind printre ultimele variante pe care le iau ├«n calcul medicii.

Durerile de încheieturi, printre semnele bolii

Principalele semne care te-ar putea trimite la medic ├«nc─â din stadiul incipient al artritei sunt: ├«ncheieturi care dor sau care sunt rigide, dificultatea de a ridica ├«n picioare dup─â ce ai stat mai mult timp pe scaun, durere sau dificultate c├ónd urci sc─ârile. Un alt simptom al artritei este ┼či zgomotul u┼čor produs de mi┼čcarea ├«nchieturii. La unele persoane boala poate afecta echilibrul, fie le va fi dificil s─â se ridice din pat diminea┼úa.

Radiografiile pot ,,descoperi" boala

Investiga┼úiile medicale ├«ncep cu o examinare clinic─â pentru depistarea inflama┼úiilor, a sensibilit─â┼úilor lor. Se analizeaz─â ┼či mersul ┼či se depisteaz─â orice mic─â durere, orice sunet sau senza┼úie de disconfort. Pacientul este supus apoi unei radiografii la nivelul zonei afectate. De obicei, dac─â este suspect de artrit─â, pacientul trebuie s─â fac─â ┼či mai multe teste de s├ónge.

Dieta bogat─â ├«n fructe ┼či legume previne artrita

Medicii sunt de p─ârere c─â osteoartrita poate fi prevenit─â dac─â nu fumezi, ai o alimenta┼úie s─ân─âtoas─â (antioxidan┼úi, legume ┼či fructe, proteine, calciu). De asemenea, trebuie s─â te obi┼čnuie┼čti s─â faci exerci┼úii fizice u┼čoare care solict─â picioarele, s─â iei suplimente alimentare pentru buna func┼úionare a cartilajelor, s─â evi┼úi mi┼čc─ârile bru┼čte ├«n pozi┼úii incomode. La fel de important este s─â-┼úi controleazi greutatea ├«n permanen┼ú─â.