Aproximativ 30.000 de persoane sufer─â de autism

1 2 jpg jpeg

Reprezentantul Asociaţiei Copiilor cu Dizabilităţi, Adela Burcea, a precizat că există foarte multe cazuri, diagnosticate la vârste mult mai mari.

ÔÇ×

nu se poate vindeca, dar printr-o intervenţie timpurie intensivă, care vizează îmbunătăţirea sau dezvoltarea abilităţilor de comunicare, combaterea izolării sociale, până la 47 la sută dintre copiii cu autism pot avea o viaţă independentă.

Slaba informare, num─ârul relativ mic al speciali┼čtilor care s─â stabileasc─â un diagnostic precis la o v├órst─â c├ót mai fraged─â, prejudec─â┼úile, lipsa de fonduri - toate duc la ├«nt├órzierea diagnostic─ârii, respectiv la ├«nt├órzierea interven┼úiei terapeutice. F─âr─â terapie, simptomele autismului ┼či comportamentele disfunc┼úionale se agraveaz─â ├«n timpÔÇŁ, a afirmat Adela Burcea.

Pre┼čedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputa┼úilor ┼či Senatului pentru coordonarea activit─â┼úilor parlamentare necesare preg─âtirii Pre┼čedin┼úiei Consiliului UE din primul semestru al anului 2019, Titus Corl─â┼úean, a subliniat c─â una dintre necesit─â┼úile pentru care pledeaz─â cei direct implica┼úi - p─ârin┼úi, apar┼úin─âtori ┼či organiza┼úii neguvernamentale - este realizarea unui plan na┼úional pentru sprijinirea persoanelor care sunt afectate de tulbur─âri din spectrul autist, scrie Agerpres.

ÔÇ×La nivelul UE a fost adoptat─â ├«nc─â din 1996 o Cart─â european─â a drepturilor persoanelor cu autism. Evident c─â Rom├ónia nu este ├«n afara acestei dezbateri ┼či realit─â┼úile de la noi spun c─â sunt numeroase cazuri semnalate ┼či numeroase cazuri care nu sunt ├«n eviden┼úele oficiale, ceea ce trebuie s─â preocupe autorit─â┼úileÔÇŁ, a declarat Titus Corl─â┼úean.

Astfel, potrivitacestuia, unul dintre obiectivele pentru care pledeaz─â cei direct implica┼úi - ┼či p─ârin┼úii, ┼či apar┼úin─âtorii, ┼či organiza┼úiile neguvernamentale - este realizarea unui plan na┼úional pentru sprijinirea persoanelor care sunt afectate de tulbur─âri din spectrul autist.

ÔÇ×Este nevoie de un efort al statului, un efort integrat, care ┼úine ┼či de lucrurile legate de terapii, de resursele alocate, de m─âsurile concrete, poate ┼či aspectele de ordin legislativeÔÇŁ, a mai precizat Corl─â┼úean.

Adunarea General─â a Na┼úiunilor Unite a declarat 2 aprilie ca Zi Interna┼úional─â de Con┼čtientizare a Autismului.