Aproape 60% dintre românce suferă de varice
Varicele complică din ce în ce mai mult stilul de viaţă, în condiţiile în care circa 30% din populaţie şi 60% dintre femeile din România prezintă la momentul actual manifestările acestei boli, conform studiilor de specialitate.
Sedentarismul, printre cauzele varicelor
Disconfortul la nivelul gambelor, senzaţia de greutate, de arsură, de picioare umflate, venele dureroase şi inestetice se numără printre primele semnale ale varicelor. Dacă la femei simptomele apar mai mult după perioada maternităţii, abia dupa 30 de ani, şi se întâmplă rar ca ele să se dezvolte mai timpuriu de atât, la bărbaţi varicele sunt mai frecvente abia după vârsta de 40 de ani.
Suprasolicitarea gambelor (stat mult în picioare), lipsa acută de mişcare, sedentarismul, greutatea peste limita normala, constipaţia cronică, sarcinile repetate şi factorii ereditari (riscul relativ este de 2:1 dacă unul dintre părinţi are varice şi de 3:1 dacă ambii părinţi au această problemă) sunt considerate principalele cauze ale apariţiei varicelor.
Varicele apar atunci când, odată cu înaintarea în vârstă, venele îşi pierd din elasticitate, iar capacitatea lor de a se contracta şi de a permite sângelui să circule în sens unidirecţional scade din ce în ce mai mult. Astfel, venele se dilată, se umflă şi se inflamează, formând ceea ce numim varice, adică dilataţii patologice ale venelor care aparţin sistemului venos.
Dieta bogată în fibre previne apariţia varicelor
Pentru a preveni apariţia varicelor specialiştii recomandă stimularea circulaţiei venoase cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase. Dieta trebuie să asigure cantităţi mari de fibre şi antioxidanti naturali, care împreună cu exerciţiile fizice practicate în mod regulat ajută la protejarea şi menţinerea elasticităţii venelor. Pe de altă parte, lactatele, zahărul şi alcoolul trebuie evitate pentru că pot duce la dilatarea vaselor de sânge şi favorizează apariţiei acestor probleme.
Ciorapii de compresie, una dintre soluţii
Există o serie de obiceiuri zilnice care provoacă mai mult rău decât bine, cu toate că de multe ori nu suntem conştienţi de riscurile la care ne expunem. Este vorba de purtarea hainelor prea strâmte, a ciorapilor mult prea strânşi pe picior şi a şosetele care blochează circulaţia şi produc inflamarea venelor, respectiv apariţia varicelor.
Aceştia pot fi înlocuiţi cu ciorapii de compresie, care ajută la dilatarea peretelui venos, asigurând o presiune uşoară. La fel ca îmbrăcămintea prea strâmtă, încălţămintea înaltă poate afecta sănătatea picioarelor. Explicaţia este una simplă: muşchii gambelor nu mai pot pompa sânge spre venele membrelor inferioare, de unde şi riscul apariţiei varicelor.
Mai multe informaţii pe această temă se pot găsi pe pagina online www.sanatatepascupas.ro care pune la dispoziţie o serie de exerciţii şi sfaturi speciale create pentru prevenirea apariţiei varicelor şi a bolilor venoase.