Aparatele moderne îţi salvează viaţa

1 2 jpg jpeg

Tomografii performante

Exist─â doar dou─â tomografe capabile s─â vizualizeze ├«n detaliu toate organele corpului ┼či s─â pun─â un diagnostic precis cu mai mult timp ├«naintea altor metode.

Unul se afl─â la Centrul Euromedic Fundeni, din Bucure┼čti, iar cel─âlalt la Pozitron-Diagnosztica, din Oradea.

Aparatele sunt speciale ┼či realizeaz─â tomografii cu emisie de pozitroni (PET/CT), fiind folosite ├«n special pentru monitorizarea bolnavilor de cancer, dar ┼či pentru depistarea unei serii de boli (oncologice, cardiovasculare ┼či neurologice).

Recent, pe lista celor care pot beneficia de gratuitate au fost incluse ┼či persoanele care sufer─â de epilepsie sau de afec┼úiuni cardiovasculare.

Cât costă?

Cei care nu beneficiază de subvenţii trebuie să plătească aproximativ 1.000 de euro pentru a beneficia de o tomografie de acest tip.

Bolnavii ├«nscri┼či ├«n programul Ministerului S─ân─ât─â┼úii au gratui-tate, ├«ns─â trebuie s─â depun─â dosarul complet ┼či s─â a┼čtepte s─â se ├«ntruneasc─â o comisie care-i va programa (aceasta se ├«nt├ólne┼čte o dat─â pe lun─â).

Contraindicaţii

Nu pot face examinarea PET/CT persoanele care sufer─â de claustrofobie ┼či gravidele. De asemenea, persoanele care sufer─â de diabet trebuie s─â fie stabile pentru a fi supuse acestei investiga┼úii, deoarece li se injecteaz─â o substan┼ú─â cu glucoz─â. Analiza nu se face mai devreme de dou─â luni de la o interven┼úie chirurgical─â.

Radioterapia învinge cancerul

Radioterapia este una dintre cele mai eficiente ┼či mai pu┼úin costisitoare tratamente folosite ├«n cancer.

├Än fiecare an, peste 60.000 de rom├óni sunt diagnostica┼úi cu cancer, iar cifrele sunt ├«n cre┼čtere, potrivit Centrului de Statistic─â al Ministerului S─ân─ât─â┼úii.

Aparatele performante reu┼česc s─â trateze cancerele ├«n faza de evolu┼úie, ├«n condi┼úiile ├«n care 46.000 de persoane mor anual din cauza acestei boli.

Linie complet─â de tratament, la Cluj

Institutul Oncologic ÔÇ×Ion Chiricu┼ú─âÔÇŁ din Cluj-Napoca are din luna octombrie a anului trecut un robot medical care trateaz─â tumorile canceroase cu ajutorul energiei nucleare.

Aparatul poate trata 70% dintre tipurile de tumori ┼či a costat 3,5 milioane de euro. Zilnic, pot fi trata┼úi c├óte 40 de pacien┼úi, iar de tratament gratuit pot beneficia to┼úi cei care au asigurare medical─â la stat.

Linia de radiologie de la Institutul Oncologic cuprinde un accelerator de particule, un computer tomograf-simulator, un sistem computerizat de planificare a tratamentului, sisteme complete de imobilizare a pacientului ┼či un sistem informa┼úional electronic.

├Änc─âperea ├«n care func┼úioneaz─â a fost construit─â special ┼či este asem─ân─âtoare unui bunc─âr. Cu ajutorul aparatului, se pot realiza radieri de mare precizie, iar tehnica permite prelungirea vie┼úii celui bolnav cu 70%.

Psihoterapie la distanţă

Psihologii clujeni vor putea trata diferite tulburări psihice de la mulţi kilometri distanţă, prin intermediul unor imagini holografice.

Primul ÔÇ×holopodiumÔÇŁ din Rom├ónia a fost amplasat la Facultatea de Psihologie din Cluj, iar tehnologia va fi folosit─â pentru tratatea unor afec┼úiuni psihice.

Psihoterapeu┼úii de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universit─â┼úii ÔÇ×Babe┼č-BolyaiÔÇŁ sunt primii speciali┼čti din lume care vor putea ┼úine ┼čedin┼úe de terapie la distan┼ú─â.

Speciali┼čtii de aici vor s─â testeze dac─â acest tip de psihoterapie d─â rezultate ┼či ar putea ├«nlocui ┼čedin┼úele fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â.

Sistemul va fi testat pe pacien┼úii Clinicii Universitare de Psihologie ÔÇ×Babe┼č-BolyaiÔÇŁ, iar primele rezultate ale cercet─ârii vor fi f─âcute publice ├«n februarie.

Precizia asigur─â succesul procedurii

La noi ├«n ┼úar─â, a luat fiin┼ú─â recent la Bucure┼čti primul Centru de Excelen┼ú─â ├«n Tratarea Cancerului - OncoFort.

Centrul este dotat cu un accelerator de particule de ultimă generaţie, folosit în radioterapie.

Radioterapia nu este o tehnică nouă de tratare a cancerului, însă aparatele moderne au o precizie mult mai mare.

Acest lucru este important în măsura în care radioterapia convenţională poate dăuna ţesutului sănătos din jurul tumorii.

Acceleratorul de particule de ultim─â genera┼úie este foarte precis ┼či nu afecteaz─â organele vitale din jurul tumorii.

Aparatele sunt dotate cu lamele autoajustabile, care iau forma tumorii. Astfel, radia┼úia este concentrat─â numai c─âtre aceasta. Cu ajutorul unui soft special, medicul contureaz─â volumul de iradiere ┼či organele de risc.

┼×ans─â ├«n plus pentru prematuri

În România, în fiecare an, se nasc prematur peste 20.000 de copii. Ei au nevoie de monitorizare atentă pentru prevenirea unor probleme de sănătate.

├Än urma campaniei ÔÇ×┼×ans─â la via┼ú─â, ┼čans─â la noi amintiriÔÇŁ, 11 maternit─â┼úi din ┼úar─â au fost echipate cu sisteme de ventila┼úie cu frecven┼ú─â ├«nalt─â oscilatorie.

Aceste echipamente nu au existat p├ón─â acum ├«n nicio maternitate din Rom├ónia ┼či au capacitatea de a reduce complica┼úiile ┼či de a cre┼čte rata de supravie┼úuire a copiilor n─âscu┼úi prematur.

Cele 11 maternit─â┼úi incluse echipate cu aceste sisteme moderne se afl─â ├«n Bucure┼čti (Cantacuzino, Giule┼čti, Municipal, Polizu), Cluj (Clinicile de Obstetric─â ┼či Ginecologie 1 ┼či 2), Ia┼či, Oradea, Sibiu, Timi┼čoara ┼či T├órgu-Mure┼č.

Tehnica Mohs de ├«ndep─ârtare chirurgical─â succesiv─â a straturilor de piele afectate de cancer este utilizat─â ├«ntrÔÇĹo singur─â clinic─â din ┼úar─â.

Motivul? Echipamentul cu care se realizează această intervenţie este foarte scump. În timpul intervenţiei, fiecare strat de piele este verificat la microscop pentru a se vedea exact cât ţesut este afectat, fără a fi nevoie să se recolteze probe pentru analize.

Procedura asigură o rată de vindecare de 99%, iar boala nu recidivează. În urma intervenţiei clasice de îndepărtare a ţesuturilor canceroase, rata de vindecare este de 60%.

Interven┼úia este recomandat─â ├«n cazul tumorilor faciale, pentru c─â permite salvarea ┼úesutului s─ân─âtos, dar ┼či ├«n cazul tumorilor recidivante. Interven┼úia poate dura p├ón─â la

12 ore ┼či se efectueaz─â sub anestezie local─â.

Info

Radioterapia este unul dintre cele mai eficiente ┼či pu┼úin costisitoare tratamente utilizate ├«n vindecarea cancerului.