Animalele de companie ne pot îmbolnăvi

1 2 jpg jpeg

De la câini...

Râie

Dacă ai observat că patrupedul tău are mâncărimi, îi cade părul şi este apatic, înseamnă că e posibil să aibă râie. Cum această boală se transmite uşor şi la oameni, prin atingere, ai grijă să mergi cât mai repede cu animăluţul la veterinar.

Spală-te bine pe mâini şi ai grijă să nu-l laşi să stea pe lenjeria sau pe hainele tale.

Toxocaroză

Este o maladie provocată de parazitul Toxocara canis. Câinele poate contracta virusul atunci când îl scoţi în parc, dacă vine în contact cu ceilalţi câini maidanezi. Apoi nu este decât un pas să te infectezi şi tu. Odată ajunsă la om, boala afectează în special plămânii şi ficatul. Cea mai bună metodă de prevenţie este deparazitarea.

Echinococoză

Responsabil pentru această boală infecţioasă este un parazit care trăieşte în intestinul câinelui, Echinoccocos granulosus. Ca să o previi, deparazitează-ţi patrupedul şi nu-l hrăni cu carne crudă. La om, boala se transmite de la fecalele câinelui. De aceea, e important să îţi dezinfectezi mâinile după ce ai curăţat după animăluţ. De la pisici...

Herpes felin

Dacă pisica ta a rămas fără blană pe anumite părţi ale corpului şi are pete roşii, e posibil să sufere de herpes felin. Boala este provocată de o ciupercă, care se poate transmite la om, prin atingere. Dacă bănuieşti că pisica ta suferă de această boală,

du-o la veterinar.

Toxoplasmoză

Este o boală produsă de un parazit şi de multe ori rămâne nedepistată, deoarece nu are simptome evidente. Te poţi îmbolnăvi dacă uiţi să te speli pe mâini după ce ai curăţat cutia de nisip a pisicii. Această infecţie este periculoasă pentru femeile însărcinate, căci poate provoca avort spontan.

De la hamster...

Coriomeningită limfocitară

Din fericire, este o boală rară, care însă se transmite la om. Hamsterii bolnavi pot să nu prezinte niciun simptom sau pot avea convulsii şi pot da semne de oboseală. La om, simptomele sunt asemănătoare gripei: dureri de cap, febră, dureri musculare. Poţi contracta boala dacă inhalezi particule care provin din excrementele hamsterului. De aceea, poartă mască atunci când îi cureţi cuşca.

De la papagali...

Psitacoză

Ai un papagal care strănută, are penele zbârlite şi îi lăcrimează ochii? E posibil să sufere de psitacoză, aşa că du-l la veterinar. Psitacoza este o boală infecţioasă, pe care o poţi „lua” foarte uşor. La om se manifestă prin frisoane, febră, dureri de cap şi dureri musculare. Ca să previi apariţia bolii, poartă o mască atunci când trebuie să te apropii de animal.

Salmoneloză

Dacă ai o broscuţă ţestoasă, te poţi „alege” cu salmoneloză, un tip de toxiinfecţie alimentară, provocată de bacteria Salmonella. Se manifestă prin stări de vomă, diaree, febră şi crampe abdominale. Poţi să previi apariţia acestei boli dacă te speli bine pe mâini cu apă şi cu săpun după ce ai pus mâna pe animal.