Aluniţele, la ce să fim atenţi

1 2 jpg jpeg

Putem avea aluni┼úele din copil─ârie sau le putem dob├óndi la maturitate, cele mai multe dintre ele p├ón─â la v├órsta de 40 de ani. ├Än mod normal, o persoan─â are ├«ntre 10 ┼či 40 de aluni┼úe. Diametrul unei aluni┼úe care nu reprezint─â un pericol pentru s─ân─âtate este mai mic de 6 milimetri.

Când pot fi suspecte

Orice schimbare ├«n aspectul aluni┼úei, de la form─â p├ón─â la dimensiune ┼či culoare ar trebui s─â te trimit─â la medic. Astfel, dac─â observi c─â un nev a crescut ├«n diametru, iar pielea de pe suprafa┼úa ei a devenit mai uscat─â, este semn de ├«ngrijorare. ┼×i m├ónc─ârimile prezente ├«n zona unde se afl─â o aluni┼ú─â pot fi un semnal de alarm─â, la fel ca ┼či s├ónger─ârile din jurul ei.

Identificarea unei alunite periculoase se pot face urmarind criteriile ABCDE, un ghid elaborat de speciali┼čti.

A- asimetrie: aluniţa nu are un aspect simetric

B- border (contur): are margini neregulate, crestate

C- culoare: aluniţa are mai multe nuanţe, pigmentarea este diferită. În afară de culoarea maro, specific, pot apărea nuanţe de mov, negru, albastru, roz

D- diametrul: mai mare de 6 mm

E- evolu┼úie: aluni┼úa se m─âre┼čte, ├«ntr-un interval scurt, s├óngereaz─â sau este dureroas─â la atingere

Când sunt semne de melanom

Cel mai agresiv cancer de piele, melanomul, se poate dezvolta pe o aluni┼ú─â, reprezent├ónd un procent de aproximativ 50% din cazuri. Cancerul apare ├«n melanocite, celulele care produc melanina ┼či dau culoarea pielii. Cu c├ót este descoperit mai devreme, cu at├ót mai mari sunt ┼čansele de vindecare, de peste 98%. Persoanele care au ├«n familie rude dignosticate cu melanom sunt mai predispuse la apari┼úia acestei boli.

Măsuri de prevenţie a cancerului de piele

- evit─â expunerea la soare ├«ntre orele 10.30 ┼či 16.00

- la plaj─â folose┼čte crem─â cu factor de protec┼úie solar─â, pe care s─â o aplici cu 30 de minute ├«nainte s─â ie┼či din cas─â.

- dacă ai mai mult de 40 de aluniţe este bine ca vara să le acoperi cu haine.

Dermatoscopia, analiza care depisteaz─â melanomul

├Än cazul ├«n care medicul are o suspiciune legat─â de o aluni┼ú─â recomand─â dermatoscopia. Este o investiga┼úie medical care se face cu dermatoscopul. Acesta este un aparat care are o putere de m─ârire a suprafe┼úei aluni┼úei de p├ón─â la 70 ori, astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi v─âzut─â orice modificare care cu ochiul liber nu ar putea fi detectat─â. Investiga┼úia este nedureroas─â ┼či dureaz─â aproximativ 10 minute.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽpersoanele care au mai mult de 11 aluni┼úe pe bra┼úul drept au un risc mai mare de melanom? Concluzia apar┼úine unui studiu publicat ├«n Jurnalul Britanic de Dermatologie.