Alergiile: ce sunt ┼či de ce apar

1 2 jpg jpeg

├Äntr-o prim─â etap─â, substan┼úa alergen─â, care poate fi, de pild─â, polenul sau acarienii, intr─â ├«n organism. Limfocitele sau globulele albe ├«i ÔÇ×memoreaz─âÔÇŁ identitatea, dup─â care se declan┼čeaz─â produc┼úia de anticorpi specifici (IgE). Dup─â un nou contact cu alergenul, anticorpii elibereaz─â produc┼úia excesiv─â de histamin─â, care induce un r─âspuns inflamator cu un alai de simptome, de la congestia mucoaselei nazale la ro┼čea┼ú─â ocular─â ┼či str─ânut.

Principalele tipuri de alergii sunt cele respiratorii (polen, acarieni), alimentare (lapte, ou─â, nuci), la medicamente (unele antibiotice, anestezice) la ├«n┼úep─âturi de insecte (albine, viespi, p─âienjeni) ┼či cele de contact (latex, nichel).

În funcţie de tipul alergiei, simptomele apar la nivelul căilor respiratorii (strănut, tuse), al pielii (eczeme) sau pot fi de ordin digestiv (vărsături, crampe).

Lăsaţi copiii să se murdărească!

Alergiile apar mai ales la persoanele care au predispozi┼úie genetic─â mo┼čtenit─â de la p─ârin┼úi. Cre┼čterea num─ârului de cazuri ├«n ultimele decenii are leg─âtur─â cu stilul modern de via┼ú─â, cu consumul alimentelor procesate ┼či pline de chimicale, cu munca ├«n spa┼úii ├«nchise, cu lipsa al─âpt─ârii ┼či cu administrarea inadecvat─â a antibioticelor. Totodat─â, ┼či preocuparea pentru igiena excesiv─â este o cauz─â implicat─â ├«n apari┼úia alergiilor.

S-a observat c─â, de pild─â, copiii care sunt proteja┼úi excesiv de microbi sunt mai boln─âvicio┼či, ├«ntruc├ót imunitatea lor nu este suficient antrenat─â cu ace┼čtia. ├Än cazul micu┼úilor supraproteja┼úi, imunoglobulinele E, anticorpi care au rolul de a distruge parazi┼úii, se v─âd nevoite, ├«n absen┼úa contactului cu microbii, s─â se reprofileze, atac├ónd substan┼úe inofensive precum polenul, laptele sau penicilina ┼či astfel apar alergiile.

Cum le depistezi

Dac─â te confrun┼úi cu simptomele specifice alergiei, este bine s─â ├«┼úi faci programare la medicul alergolog. Alergiile sunt puse ├«n eviden┼ú─â prin teste cutanate ┼či analize de s├ónge (IgE specifice). ├Än cadrul testelor cutanate, se urm─âre┼čte dac─â pielea reac┼úioneaz─â la vreun alergen.

Testul pick implic─â aplicarea pe pielea ├«n┼úepat─â a unor solu┼úii cu alergeni. Cel intradermic const─â ├«n injectarea unei cantit─â┼úi mici de substan┼ú─â con┼úin├ónd alergeni. Testul de tip patch folose┼čte plasturi cu alergeni, care se men┼úin cutanat c├óteva ore, pentru a se observa eventualele reac┼úii.

┼×ocul anafilactic, cea mai grav─â complica┼úie

Anafilaxia sau ┼čocul anafilactic este o reac┼úie sever─â a organismului care survine la c├óteva minute dup─â venirea ├«n contact cu o substan┼ú─â alergen─â. ├Än cazul ├«n care nu se intervine la timp, poate surveni decesul. ┼×ocul anafilactic se manifest─â prin simptome precum: pierderea cuno┼čtin┼úei, sc─âderea tensiunii arteriale, ro┼čea┼ú─â pe piele, le┼čin, puls rapid, st─âri de vom─â.

Anafilaxia se trateaz─â cu adrenalin─â. Persoanele care ┼čtiu c─â au mai avut reac┼úii alergice trebuie s─â aib─â asupra lor preparate autoinjectabile cu adrenalin─â, care se injecteaz─â la nevoie.