Ai grip─â sau doar ai r─âcit?

1 2 jpg jpeg

Simptome: ├«n r─âceal─â, febra nu prea apare, spre deosebire de grip─â. La fel ┼či durerile de cap. Gripa e mult mai puternic─â ├«n simptome, de aceea sl─âbe┼čte organismul mai mult. Iar dac─â ├«n r─âceal─â str─ânutul este frecvent, ├«n grip─â aproape c─â nu este ├«nt├ólnit. Toate celelalte simptome, tuse, dureri de articula┼úii sau musculare sunt mult mai reduse ├«n r─âceal─â.

Cauze: r─âceala e cauzat─â de viru┼čii prezen┼úi ├«n mediu. Calea de intrare ├«n organism a acestora e pasajul nazal. ├Än rinitele alergice, agen┼úii declan┼čatori sunt substan┼úele alergenice, iar persoanele care sufer─â au hipersensibilitate la polen, praf ┼či substan┼úe chimice. Aceasta se manifest─â prin str─ânut ┼či inflama┼úii ale mucoasei nazale. Gripa, e o boal─â infec┼úioas─â, cauzat─â de un virus.

Tratament: pentru r─âceal─â se recomand─â, ├«n mod obi┼čnuit, decongestionante, pentru a reduce ├«nfundarea nasului. ├Än cazul rinitelor alergice se administreaz─â tratament cu antihistaminice. Dac─â apare febra, se recomand─â paracetamolul.

Pentru durerile musculare specifice gripei se recomand─â antialgice ┼či antiinflamatoare. La recomandarea medicului se poate aplica o medica┼úie antiviral─â. Antibioticele se administreaz─â numai dac─â gripa se complic─â cu infec┼úii bacteriene secundare.