Află în ce momente ale zilei eşti mai predispus la probleme de sănătate

1 2 jpg jpeg

Dimineaţa, risc mai mare de infarct

Probabilitatea de a suferi un infarct sau un atac cerebral este mai ridicată dimineaţa. În jurul orei 6.45 are loc şi o creştere a tensiunii arteriale.

Dimineaţa, între orele 6.00 şi 11.00 secreţia de cortizol, hormonul stresului, este crescută, ceea ce ne poate face mai agitaţi.

Un studiu al cercetătorilor de la Clinica Cleveland, SUA, arată că în jurul orei 09.00 oamenii sunt mai des afectaţi de migrene. Studiile mai arată că riscul apariţiei acestora creşte din nou în intervalul orar 20.00-04.00.

Durerile provocate de artrită sunt mai severe între orele 8.00 şi 11.00, pentru că factorii preinflamatori înregistrează creşteri pe parcursul nopţii.

Episoade de febră, după-amiaza

Ştiai că simptomele celor care suferă de eczeme şi psoriazis sunt mai intense în intervalul orar 15.00 -17.00? De asemenea, episoadele de febră sunt mai dese după-amiaza, din cauza tendinţei naturale de creştere a temperaturii corporale în acest interval.

Arsurile gastrice îşi fac mai des apariţia în jurul orei 19.00, pentru că stomacul produce mai mult acid. O senzaţie acută de foame poate să apară în jurul orei 20.00, pentru că organismul se pregăteşte de odihnă.

Medicamentele se iau în funcţie de ritmul circadian

Specialiştii spun că şi medicamentele au efectul dorit dacă sunt luate într-un anumit moment al zilei. Astfel, în cazul în care medicul nu îţi recomandă altfel, aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, statinele se iau seara, în timp ce momentul prielnic pentru diuretice, medicamentele contra osteoporozei şi bolilor tiroidiene se iau dimineaţa.