Află de ce apare durerea de sân!

2 2 jpg jpeg

Peste 70% din femeile care nu au atins menopauza sunt afectate la un moment dat în viaţă de durerile de sân. Adesea, durerea apare la ambii sâni, iar principalele cauze sunt schimbările hormonale care au loc la apropierea menstruaţiei.

Ce ar trebui să te pună pe gânduri este durerea asemănătoare cu o arsură resimţită la un singur sân, care persistă mai mult de trei luni şi care revine tot mai des. Dacă nu există şi alte simptome (cute sau pete apărute pe sân, modificări de culoare a pielii sânului, scurgeri sau sângerări ale mamelonului), sunt şanse mari să nu fie vorba despre cancer, dar durerea poate prevesti diverse alte boli. Mastită Inflamarea ţesutului mamar, mastita apare frecvent la proaspetele mămici care alăptează, fiind cauzată de fluxul scăzut al laptelui, dar şi de infecţii bacteriene.

Dacă totuşi nu alăptezi, dar unul dintre sâni devine dureros, se umflă şi se înroşeşte înseamnă că există o infecţie. Aceasta poate apărea în urma iritării sau a rănirii mamelonului, când bacteriile de pe piele pot pătrunde în organism. Sunt de ajutor în acest caz antibioticele, iar pentru ameliorarea durerilor poţi aplica nişte comprese reci şi poţi consuma multe lichide pentru a combate infecţia.

Un tip de infecţie a sânului este abcesul, manifestat prin dezvoltarea în timp îndelungat a unei pungi umplute cu puroi în interiorul glandei mamare. În cele mai multe situaţii este cauzată de întârzierea tratării unei inflamaţii a sânului (mastită). O poţi trata prin antibiotice sau antiinflamatoare, depinzând de medic dacă îţi recomandă sau nu drenarea chirurgicală a abcesului.

Frecvente la femeile de până la 30 de ani, fibroadenoamele (noduli la sâni) îşi pot face simţită prezenţa şi după menopauză, când se manifestă prin apariţia unei singure formaţiuni de celule anormale necanceroase.

De fapt, fibroadenoamele sunt creşteri anormale şi necanceroase de ţesut mamar cauzate de dezechilibrul hormonal. La o simplă palpare a mameloanelor, conglomeratele de celule necanceroase se simt dure şi rotunde. Cele foarte mari se operează, iar celelalte trebuie ţinute sub observaţie de medic, pentru a fi tratate la timp în cazul în care devin canceroase.

Când durerea este însoţită de o sensibilitate crescută a unui sân, de senzaţia de greutate şi de o mărire a volumului sânului, este posibil să fie vorba de apariţia unor chisturi. Sunt nişte noduli necanceroşi, rotunzi şi plini cu lichid. Spre deosebire de formaţiunile canceroase, chisturile sunt mobile şi dispar odată ce ai ajuns la menopauză. Numai dacă devin foarte mari şi dureroase se face o drenare a lichidului din interiorul lor.

Colesterolul mărit poate duce la alcătuirea unor formaţiuni mici în vezica biliară. Când pietrele se mişcă, apar şi durerile în partea de sus a abdomenului şi se extind în zona sânilor. Ele pot dura chiar şi câteva ore, mai ales după consumarea unor alimente grase sau în timpul nopţii.

-Înlocuieşte cafeaua cu sucuri de fructe sau cu apă plată, deoarece favorizează apariţia chisturilor.

-Consumă cât mai puţine calorii şi grăsimi, care cresc riscul apariţiei unor afecţiuni ale sânilor.

-Foloseşte o bustieră când faci exerciţii fizice.