Află cum te poţi îmbolnăvi dacă nu dormi suficient

1 2 jpg jpeg

Obezitate

Mai multe studii au arătat că persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt mai predispuse la obezitate. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul persoanelor care nu se odihnesc suficient secretă mai mult cortizol, cunoscut drept hormonul stresului.

Drept urmare, au o poftă de mâncare mai mare, încât ajung să le fie foame mai des, deci să consume mai multe calorii şi să se îngraşe. De asemenea, poate creşte şi nivelul grelinei, un hormon care stimulează apetitul.

Răceală şi gripă

Nopţile albe te pot face sensibilă în faţa infecţiilor, din cauză că slăbesc imunitatea. Potrivit unui studiu recent, dacă dormi frecvent mai puţin de şase ore pe noapte, eşti de patru ori mai predispusă la răceli şi gripă, cât şi la alte infecţii în organism.

Diabet

Persoanele care au frecvent probleme cu somnul sunt de şase ori mai predispuse diabetului de tipul II , arată un studiu britanic recent, la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Cercetătorii au constatat că odihna insuficientă poate duce la eliberarea de insulină, respectiv la creşterea nivelului acesteia în sânge, favorizând apariţia diabetului.

Afecţiuni ale inimii

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Americane de Cardiologie, bărbaţii care nu se odihnesc suficient au un risc cu 80% mai mare să sufere de hipertensiune faţă de cei care se pot bucura de un somn liniştit noaptea. Studiul a fost efectuat la Şcoala de Medicină Harvard, pe 784 de voluntari, cu vârsta de peste 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioadă de trei ani şi jumătate.

Riscul de de pre-eclampsie, o boală care duce la hipertensiune arterială, la afectarea organelor şi chiar la decesul fătului, este de zece ori mai mare la gravidele care nu dorm suficient, comparativ cu cele care respectă orele de somn recomandate, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Washington, SUA ?