Adevărat sau fals despre cancerul mamar

1 2 jpg jpeg

«Alăptarea are efect protector»

ADEVĂRAT. Printre numeroasele beneficii ale alăptării se numără şi protecţia oferită contra cancerului mamar. Potrivit cercetărilor, femeile care alăptează 1 an au o protecţie de 5% faţă de această boală. Explicaţia: alăptarea favorizează scăderea nivelului estrogenului. Cu toate acestea, nodulii la sâni apăruţi în perioada alăptării nu trebuie ignoraţi.

Antiperspirantele, factor de risc

FALS. S-a speculat multă vreme că antiperspirantele pot duce la apariţia cancerului mamar. Incriminat este un compus pe bază de aluminiu, care împiedică eliminarea toxinelor prin transpiraţie. Potrivit Institutului Naţional al Cancerului din SUA, nu există suficiente dovezi care să arate că folosirea antipersiprantelor duce la apariţia cancedrului de sân. Pe de altă parte, parabenii folosiţi nu doar în antiperspirante, ci şi în produselele de îngrijire şi de înfrumuseţare pot acţiona în organism precum estrogenul.

«Alimentaţia influenţează riscul de apariţie a bolii»

ADEVĂRAT. Din ce în ce mai multe cercetări au arătat că există o legătură între alimentaţia nesănătoasă şi apariţia cancerului de sân. În vreme ce unele alimente au efect protector, altele pot fi factori de risc. Printre alimentele benefice se numără legumele crucifere (varza, broccoli), care, consumate regulat, pot reduce cu 20 până la 40% incidenţa cancerului la sân, potrivit unui studiu suedez. Trebuie evitate grăsimile saturate (prezente în carnea de porc, lactate) şi cele trans (obţinute, în cele mai multe cazuri, prin hidrogenarea industrială a uleiurilor vegetale şi conţinute de produsele de patiserie, dulciuri).

Mamografiile de rutină pot cauza boala în loc să o prevină

FALS. Există temerea că mamografiile de rutină pot favoriza apariţia cancerului mamar. Este adevărat că mamografia presupune o doză de iradiere, însă aceasta este minimă, mai ales dacă alegi aparatele moderne precum mamografia digitală. Potrivit specialiştilor, beneficiile depistării timpurii a cancerului mamar prin mamografie depăşesc estimările teoretice ale riscurilor asociate expunerii la radiaţii ionizante. Introducerea mamografiei pentru screening-ul cancerului mamar a dus la scăderea mortalităţii cu peste 30%.

Info

Presiunea exercitată pe sâni în timpul mamografiei nu duce la răspândirea cancerului de sân, aşa cum se crede.