9 sfaturi care te vor ajuta să ai un ficat sănătos

1 2 jpg jpeg

Este bine de ştiut că, alcoolul, pastilele, virusurile hepatice, alimentaţia bogată în grăsimi şi zaharuri îţi pot îmbolnăvi acest organ.

1. Vaccinează-te! Este important să te vaccinezi împotriva hepatitei A şi a hepatitei B!

2. Mergi la analize medicale regulate. În cele mai multe din cazuri, o afecţiune a ficatului este descoperită întâmplător (în urma unor analize care se fac pentru alte boli).

3. Ai grijă ca alimentaţia ta să fie bogată în fructe şi legume. Antioxidanţii din compoziţia acestora protejează acest organ. În acest sens, consumă cât mai des broccoli, varză, conopidă, usturoi şi ceapă.

4. Alte alimente pe care trebuie să le incluzi în dieta ta! Totodată, este recomandat să mănânci struguri, nuci, carne de viţel şi banane.

5. Alege alimente bogate în vitamina B. Fasolea uscată, mazărea, soia, sau peştele sunt variante ideale ce te vor ajuta să ai un ficat sănătos.

6. Evită alimentele care conţin sodiu. Din păcate, trebuie să renunţi complet la chipsuri, cartofi prăjiţi şi popcorn. Sunt delicioase, dar fac mult rău ficatului.

7. Alcoolul este complet interzis. Dacă vrei să ai un ficat sănătos, nu consuma alcool deloc. Ficatul este organul care răspunde de filtrarea toxinelor din organism, funcţie care este compromisă de ingerarea unor cantităţi de alcool. De asemenea, lasă-te de fumat (dacă ai acest obicei).

8. Încearcă să iei medicamente mai rar. De asemenea, specialiştii îţi recomandă să apelezi la medicamente doar atunci când este neapărată nevoie şi numai dacă acestea au fost recomandate de către un medic. Automedicaţia îţi poate pune în pericol ficatul.

9. Respectă regulile de igienă. Spală-te cât mai des pe mâini. Nu mânca niciodată înainte de a face acest lucru. Nu bea din paharul/sticla altuiva şi nu mânca cu tacâmuri care nu îţi aparţin. Aceste reguli sunt esenţiale pentru a păstra ficatul intact.