6 reguli ca să previi infarctul. VIDEO

1 2 jpg jpeg

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, atât în România, cât şi în Europa, potrivit ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie. Raportul, arată că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în ţara noastră au fost cauzate de bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, 80% din aceste afecţiuni, inclusiv infarctul, pot fi prevenite.

Simptome alarmante

La unele persoane, infarctul miocardic debutează brusc şi cu intensitate. La altele, se poate manifesta prin durere şi presiune în piept, în timpul mersului, în special când e frig şi vânt, sau în timpul nopţii.

Aceste dureri (senzaţii de strângere, de arsuri, uneori de strivire) sunt resimţite în spatele sternului şi pot iradia în braţul stâng, spre falcă, uneori în spate; ele dispar în 2-3 minute. În răstimp de 24 până la 36 de ore apare febra de intensitate medie, care scade treptat. Totodată, infarctul se poate manifesta prin respiraţie dificilă, transpiraţie, vărsături, bătăi de inimă rapide sau neregulate.

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc asociaţi cu infarctul sunt fumatul, nivelul crescut al colesterolului „rău“ (LDL), hipertensiunea, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul şi stresul. Dacă ai cel puţin unul din aceşti factori, medicul îţi poate recomanda analizele specifice, precum şi schimbări în dietă şi stilul de viaţă.

Măsuri cu efect protector

Există 6 reguli ca să previi infarctul, reguli simple legate de alimentaţie şi de stilul de viaţă:

•Alimentele bogate în fibre scad tensiunea arterială şi ţin bolile de inimă la distanţă. Poţi să consumi fructe, legume şi produse din cereale integrale, surse bogate de fibre. Este bine să înlocuieşti pâinea tradiţională cu cea din cereale integrale.

•Din dietă nu trebui să lipsească peştele, deoarece e bogat în acizi graşi Omega-3. Pentru o inimă sănătoasă, acesta trebuie conumat de 3 ori pe săptămână. Şi suplimentele pe bază de ulei de peşte sunt indicate, deoarece scad presiunea arterială şi colesterolul. De asemenea, din regimul tău alimentar nu trebuie să lipsească lactatele cu un conţinut scăzut de grăsime (1,5%).

•Carnea de porc sau de miel trebuie mâncată cu moderaţie, deoarece este bogată în grăsimi rele, care se depun pe artere, încetinind funcţiile cardiace. Mănâncă fără sare, deoarece surplusul de sodiu reţine apa în organism.

Totodată, specialiştii avertizează că persoanele care preferă preparatele de tip fast-food sunt cu 35% mai predispuse unui infarct decât cele care adoptă un regim alimentar bazat pe legume şi fructe. De asemenea, trebuie să reduci consumul de băuturi răcoritoare şi de cafea şi să eviţi cartofii prăjiţi, prăjiturile, cremele, gogoşile, covrigii şi biscuiţii.

•Persoanele cu un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de a face boli cardiace. Testează-ţi anual colesterolul şi ia măsuri dacă valoril acestuia sunt mari.

•Renunţă la fumat, deoarece nicotina îngustează arterele. Specialiştii spun că tutunul creşte de 3 ori riscul de deces în urma unui atac de inimă sau infarct şi că riscul scade cu 50%, după primul an în care nu mai fumezi.

•Nu uita că pentru un stil de viaţă sănătos trebuie să faci şi mişcare. Alergatul, mersul pe bicicletă, gimnastica aerobică, baschetul, plimbările, urcatul pe scări sau vâslitul îmbunătăţesc funcţionarea inimii, a plămânilor şi circulaţia sangvină.

Sfatul Click! Sănătate: Din când în când poţi savura un pahar de vin roşu, bogat în antioxidanţi care protejează inima. Consumat regulat, mai ales în anotimpul rece, acesta te ţine departe de infarct. Dr Cristina Moisa, Medic specialist Cardiologie, Reţeaua privată de sănătate REGINA MARIA

Medicina bazată pe dovezi a arătat că bolile cardio-vasculare, inclusiv infarctul miocardic, pot fi prevenite în totalitate. Cum? Prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos încă de la naştere (şi chiar înainte, prin sănătatea părinţilor) până la vârste înaintate.

Aşadar, opriţi fumatul, fie el activ sau pasiv. Adoptaţi o alimentaţie sănătoasă bogată în uleiuri vegetale, fructe şi legume cel puţin 5 porţii/zi, cereale, peşte şi fructe de mare de cel puţin 2 ori pe săptămână, alcool în cantitate moderată, fără să depăşiţi 1-2 pahare de vin (200ml) pe zi.

Evitaţi excesul de sare şi grăsimi de origine animală. De asemenea, faceţi mişcare cel puţin 30 minute pe zi de 5 ori pe săptămână sau 1 oră de cel puţin 3 ori pe săptămână: mers pe jos în pas alert, gimnastică, alergare/ jogging, înot, bicicletă, aerobic, dans, mers nordic („nordic walking“), grădinărit.

Menţineţi-vă tensiunea arterială sub 140/90 mmHg, nivelul de colesterol din sânge (colesterol total sub 200 mg/dl şi LDL - colesterol sub 115mg/dl) şi glicemia sub 100mg/dl, precum şi greutatea corporală în limite normale şi reduceţi obezitatea abdominală.